Popović: Punopravno članstvo u EU apsolutni prioritet Srbije

Ministarka pravde Maja Popović potpisala je danas sporazum sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

12:34

Popović: Punopravno članstvo u EU apsolutni prioritet Srbije
Foto: Depositphotos, lightsource

Oni su potpisali sporazum o nastavku podrške Evropske unije projektu "EU kroz pravdu – podrška poglavlju 23", a Popović je istakla da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljno-politički prioritet Srbije.

Popović je na onlajn događaju povodom potpisivanja sporazuma istakla da je reč o još jednom projektu u kojem EU podržava jačanje vladavine prava u Srbiji.

"To predstavlja odličan primer međusobne saradnje izgrađene na principu partnerskih odnosa", naglasila je Popović.

Kako je kazala, cilj Srbije nije puko članstvo i ispunjavanje tehničkih kriterijuma u okviru pregovaračkih poglavlja, već jačanje savremene države utemeljene na vladavini prava, odnosno stvaranje buduće kredibilne i uspešne članice EU.

"Efikasan sistem pravosuđa koji uživa poverenje opšte javnosti predstavlja preduslov u tom procesu I zato tom cilju se sprovodi i ovaj projekata", kazala je ona I dodala da u budućem periodu očekuje nastavak rada na ubrzanom usklađivanju nacionalnih propisa sa pravnim tekovinama EU i obezbeđivanje finansijskih sredstava i institucionalnog okvira za njegovu primenu.

Takođe, dodaje ona, prioritet je i nastavak započetog postupka na izmenama najvišeg opšteg pravnog akta u Republici Srbiji uz istovremeni rad na setu praktičnih sudsko-organizacionih propisa.

"Konstantni dijalog sa stručnom javnošću, a i građanima, organizacijama civilnog društva i medijima pratiće sve najvažnije korake na tom veoma važnom putu", naglasila je ministarka pravde.

Ističe da Ministarstvo pravde u ovom procesu ima izuzetno značajnu ulogu što im, kako objašnjava, daje dodatnu odgovornost da sa posebnom pažnjom vode I koordinišu sveobuhvatne reforme u oblasti vladavine prava.

"Podršku koju dobijemo od naših međunarodnih partnera je dragocena jer zajedničkim delovanjem postižemo izuzetne rezultate. Projekat koji smo potpisima ozvaničili danas Ministarstvu pravde pomaže u krucijalnim segmentima reformskih procesa, a to su normativno, komunikaciono-informacione tehnologije i one kome posvečene novom koordinacionom mehanizmu za pračenje realizacije revideanog akcionog plana za poglavlje 23", objašnjava Popović.

Podseća da je u prethodne dve godine projekat pružio značajnu podršku Ministarstvu pravde, a da će sada, u drugoj fazi sprovođenja, podržati praćenje sprovođenja izmenjenog pravnog okvira u oblastima izvršenja i obezbeđenja, ali i novog zakona o sudskim veštacima, prevodiocima I tumačima, kao i noveliranju zakona o parničnom postpuku i zakona o javnom beležništvu sa pratećim podzakonskim aktima.

"Takođe podržaće razvoj dva registra i to registar punomočja koji će omogučiti dislocirano povezivanje i lakše obavljanje pravnih poslova preko punomočnika, kao i registar testamenata i automatizacija sudskog nadzora koji se odvija po pritužbama stranaka", objašnjava ona i dodaje da je to izuzetno korisna informaciona komunikaciona tehnologija i da će takva rešenja takođe razvijati pod okriljem projekta.

Konačno, dodaje Popović, kroz podršaka projekta čemo raditi na uspostavljanju i unapređivanju rada Sekretarijata i Koordinacionog tela za sprovođenje akcionog plana 23 u cilju poboljšane koordinacije, praćenja I izveštavanja kao I ono što je bitno za sve nas, a to je unapređenje saradnje sa civilnim društvu u okviru ovog procesa.

"Radimo zajednički na izuzetno zahtevnom zadatku koji iziskuje konstantnu posvečenost svih aktera. Angažman čitavnog projektnog tima doprineo je nastavku projektne podrške, a Delegaciji EU još jednom ističem veliku zahvalnost zbog velike podrške", kaže Popović i naglašava da je vladavina prava središte pregovaračkog procesa svake zemlje kandidata za članstva u EU.

"Bez progresa u Poglavlju 23 nema napredovanje u pregovorima”, zaključuje Popović.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je upravo onlajn potpisivanje ovog sporazuma u takvim pandemijskim uslovima zapravo znak velikog angažovanja koji Delegacija EU ima sa ministarkom pravde i njenim timom na nastavku realizacije važnog projekta koji Delegacija EU realizuje sa Ministarstvom pravde u oblasti vladavine prava što je ključni element za EU.

"Radi se o vladavini prava u EU, ali i za zemlje poput Srbije koje su u procesu pridruživanja kako bismo obezbedile da sve javne funkcije rade u skladu sa zakonom i uz nezavisnost sudstva", naglasio je Fabrici.

On je naveo da je sve to sadržano u poglavljima 23 i 24, odnosno nastojanja da Srbija u pregovaračkom procesu uskladi svoj pravni okvir sa evropskim principima vladavine prava.

"To se pretoči u čitav niz važnih reformi, borbe protiv korupcije, porodičnog nasilja na kojima je Srbija počela da radi od početka otvaranja pregova u pristupanju. Evropska komisija je nedavno objavila godišnji izveštaj i naglasak je dat poglavljima 23 i 24, gde je prepoznat određen napredak, ali glavna poruka je da treba još dosta toga da se uradi u oblastima pravosudne reforme, borbe protiv korupcije I organizovanog kriminala, kao I slobode medija", kaže Fabrici.

Kako objašnjava, Ministarstvo pravde u tome ima posebnu ulogu jer sam minister pravde je koordinator u poglavlju 23, te kroz ovaj projekat želimo da dodatno osnažimo kapacitete Ministarstva pravde.

"Zato je ovaj projekat podeljen u tri komponente - zakonodavni deo, e-pravosuđe koje je danas bitno u ovim uslovima i pitanja i izveštavanja o poglavlju 23. Tu ima čitav broj aktera koji rade u istom pravcu poput Sudski savet, Veće tužilaca i svi oni treba da rade zajedno na realizaciji reformi vlada, parlamenta, civilno društvo, ali i sami građani”, ističe on.

Pozvao je Vladu Srbije da fokusira svoju pažnu i resurse na reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa, izmene ustava, sprovođenja akcionog plana u poglavlju 23, međustranačkog dijaloga.

On je pozdravio posvećenost ministra pravde Popović i srpske vlade da se fokusiraju na ove oblasti kako bi građani odmah mogli da osete koristi od te reforme, jer, kako je kazao, u tome se pobednici i država Srbija i njeni građani i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: