"LGBT populacija - grupa sebičnjaka"; Azdejković: "Možemo da se borimo za sve, u isto vreme" VIDEO

Ministarka Gordana Čomić juče je za TV Prva rekla da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i istopolnom partnerstvu.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 01.12.2020.

09:57

Foto: Printskrin, TV Prva

Ovog jutra, gosti TV Prva koji su govorili na ovu temu bili su Predrag Azdejković, LGBT aktivista i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan.

"Čim je vlada ušla u pripreme zakona, nadam se da ima šanse. Za izglasavanje tog zakona potrebna je većina u skupštini. Pretpostavljam da vlada nije ušla u pripremu zakona a da nije obezbedila većinu", rekao je Azdejković.

Bokan kaže da ovoj temi može da se priđe na onaj uobičajen način, na koji svi prilaze, ali i na drugi.

"Postoji suštinski pogled na stvari, postoji tehnički pogled na stvari i politički pogled na stvari", naveo je.

Dodaje da je taj suštinski pogled stvar ljudskih prava.

"Ne mislim na frazu, nego zaista na ljudska prava. Suština ljudskih prava je u tome da su najvažnija ljudska prava prava dece koja su siročad, dece sa problemima zdravstvenim, ratnih invalida, sirotinje. Važno je da nasuprot grupe sebičnjaka koji misle da je njihov problem najveći na svetu, a tu mislim na LGBT populaciju, nemamo neke skinhedse, pa da je to sukob takav. Ne, na drugoj strani su dvoje dečice, brat i sestra, koji nemaju šta da jedu, hladno im je sada, zagrljeni su, a nemaju roditelje. I oni su ono što je zaista problem ljudskih prava", rekao je Bokan.

Kaže da smo mi mala zemlja sa ograničenim budžetom.

Azdejković, sa druge strane, smatra da možemo da se borimo za sve, ravnopravno i u isto vreme.

"Ono što će gej zajednica dobiti ovim zakonom su pre svega tehnikalije: da li možete partnera da obićete u bolnici i da se starate o njemu ako on nije za to sposoban, ne možete da ga obiđete u zatvoru. Ovaj zakon bi regulisao i pitanje porodičnog nasilja", rekao je on.

Bokan kaže da ovo zvuči razmaženo.

"To zvuči kao da smo sve probleme rešili, a samo je ovo ostalo."

Azdejković kaže da to nije razmaženost, već samo hoće isto što imaju svi ostali.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: