"NATO će morati da donese teške odluke 2021. godine"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je novoizabranom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu predložio da dođe na samit Alijanse u Briselu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.11.2020.

18:22

Foto: Gettyimages/Sean Gallup

"Pozvao sam Bajdena da prisustvuje samitu NATO-a početkom naredne godine kako bismo razgovarali o važnim temama i doneli odluke među kojima je ostanak ili povlačenje snaga Alijanse u Avganistanu", rekao je Stoltenberg novinarima i dodao da još treba da bude utvrđen datum samita.

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da smanji američki kontingent u okviru misije NATO-a u Avganistanu. Trenutno ima 11.000 vojnika Alijanse, od kojih polovina nisu Amerikanci.

"Misija će se nastaviti uprkos povlačenju američkih snaga i smanjenju američkog prisustva u Avganistanu. Teške odluke će morati da budu donete 2021. godine ukoliko talibani ne budu poštovali svoje obaveze", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Bajden je "veliki pristalica NATO-a koji dobro poznaje tu organizaciju". "To je dobra stvar za nas", rekao je Stoltenberg aludirajući na teškoće sa kojima se suočavao NATO tokom Trampove administracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: