Istovremene eksplozije pogodile tri grada u Maliju

Simultani napadi izvršeni su danas na tri grada u severnom Maliju - Kidal, Gao i Menaka.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Napadi su izvršeni na vojne kampove gde su smeštene međunarodne snage, javili su stanovnici i zvaničnik UN.

Stanovnik Kidala Sulejman Ag Mohamed Ali rekao je da je čuo više od 10 eksplozija iz pravca kampa mirovnih snaga UN i vojnika iz francuske misije Barkan.

Jedan zvaničnik UN potvrdio je da su izvršeni napadi na tri grada i rekao da su rakete pale jutros na kamp u Kidalu i istovremeno su bili slični napadi u mestima Gao i Menaka.

Za sada nema drugih detalja o napadima.

Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za simultane napade ali oni liče na napade ekstremističkih grupa vezanih za Al Kaidu koji sprovode napade u severnom i centralnom Maliju.

Česti su napadi na kampove medjunarodnih snaga u toj zemlji ali ovo je prvi put da su skoro istovremeno napadnuti gradovi udaljeni nekoliko stotina kilometara jedan od drugog, što je znak sposobnosti koordinacije ekstremističkih grupa u Maliju.

Francuske snage u okviru misije Barkan deluju na području Malija od 2014. Predsednik Francuske Emanuel Makron i lideri Grupe pet zemalja Sahela, koju čine Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritanija i Čad, postigli su dogovor o planu borbe protiv džihadista u tom delu Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu