Građani Srbije podržavaju dijalog, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca

Mišljenje građana Srbije o kosovskom sporu karakterišu suprotstavljeni stavovi - podržavaju dijalog, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Djordje Savic
Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Takođe, podržavaju sporazume iz Brisela i Vašingtona, ali ne vide korist od njih.

To je pokazalo najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Iako većina građana Srbije veruje vlastima i podržava rešavanje kosovskog spora, polovina ne zna šta je cilj pregovora Beograda sa Prištinom.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, iako više od 90 odsto ljudi ne oseća nikakvu korist od njega i skoro tri četvrtine njih smatra da nije ništa promenio.

Dakle, građani veruju u potencijal dijaloga za rešavanje problema, ali misle da je on protraćen na bavljenje sporednim stvarima od čega nemaju korist, ocenjuje se u istraživanju.

Navodi se da samo petina građana misli da je krajnji cilj vlasti očuvanje teritorije Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244, dok polovina smatra da bi to bio i idealni ishod pregovora.

Međutim, kako se napominje, većinski negativni stavovi prema kosovskim Albancima, zatim sumnje u pozitivan ishod pregovora i mogućnost trajnog mira između Srba i Albanaca na Balkanu, ukazuju na postojanje kognitivne disonance.

Istraživanje je pokazalo da se građani ne odriču Kosova, dok u isto vreme žele pomirenje i normalne odnose, ali ne misle da takvi pregovori vode tome.

Otuda i skeptičnost u vezi sa ishodima dijaloga, budući da polovina misli da sporazum nikada neće biti postignut, a tek četvrtina veruje da će to biti u sledećih tri do pet godina.

Čak dve trećine građana smatra da u skorijoj budućnosti neće doći do normalizacije odnosa bez obzira na ishod dijaloga, dok ostatak vidi sporazum kao preduslov za to.

Otuda 70 odsto smatra da neće biti mira između Srba i Albanaca na Balkanu u bliskoj budućnosti.

Čak tri četvrtine građana ne bi prihvatilo da kosovski Albanci budu javni zvaničnici u Srbiji ili da budu u braku sa nekim od članova njihove porodice, a dve trećine odbija da im budu nadređeni na poslu.

Donekle ohrabruje da bi dve trećine građana prihvatilo kosovske Albance kao stanovnike iste države i kao komšije.

U saopštenju se kaže da podaci iz istraživanja "ukazuju na moć vlasti da utiče na stavove građana i oblikuje javno mnjenje, budući da se većina građana (64 odsto) informiše o odnosnima Kosova i Srbija preko televizije i to javnog servisa".

"Vlast očigledno ima ''alate'' da utiče na građane da joj bezuslovno veruju, ali ih ne koristi da normalizuje odnose između dve zajednice i dva naroda, već, sudeći po nalazima istraživanja, podstiče stvaranje podela", navodi u saopštenju Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu