Evropska komisija: Varhelji je jasan

EK ocenjuje da je jasna poruka komesara za proširenje Varheljija kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lightsource
Ilustracija: Depositphotos/ lightsource

Pročitajte još:

Prva reakcija Crne Gore: "Gospodine Verheji..."

Crna Gora ne povlači odluku o proterivanju ambasadora Srbije

Kako navode, Podgorica je pozvana da učini isto.

Na današnju konstataciju crnogorskih državnih medija da je "takav stav izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori", u Evropskoj komsiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnje osnova za napredak ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona.

”EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja je od najveće važnosti posebno za zemlje koje su na putu ka EU”, kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

Ona naglašava da ”i Srbija i Crna Gora solidno napreduju ka EU”.

U Evropskoj komisiji nisu odgovarali na potpitanja crnogorskih medija koja su se odnosila na ”poznavanje istorijskih činjenica” koje su dovele do odluke Podgorice o proterivanu ambasadora Srbije, kao ni na to da li je EU ”isto tražila od Beograda” kada je 2008. godine proteran ambasador CG zbog prinanja jednostrano proglašene nezavisnoti Kosova.

U poslednjem izveštaju Evropske komsije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažaman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Podsećamo, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore danas je saopštilo da neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu