Premijer Etiopije tvrdi da je zauzeo glavni grad u severnoj regiji Tigrej

Premijer Etiopije Abij Ahmed rekao je u subotu da su vojna delovanja u severnoj regiji Tigray završena.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2020.

23:24

Premijer Etiopije tvrdi da je zauzeo glavni grad u severnoj regiji Tigrej
Ilustracija: EPA/ STR

Informacija dolazi nedugo nakon što je objavio da su savezne snage preuzele punu kontrolu nad regionalnim glavnim gradom Mekeleom.

"Drago mi je što mogu podeliti s vama da smo završili i prekinuli vojna delovanja u regiji Tigrej", objavio je na Tviteru.

Manje od sat vremena pre toga, rekao je: "Savezna vlada sada ima punu kontrolu nad gradom Mekeleom".

Narodnooslobodilačka fronta Tigreja nije još vest komentirisala.

Abij je rekao da policija traga za njihovim vođama.

Lider pobunjenika u Tigraju, Debrecion Gebremajkl, je u poruci za Rojters naveo da će snage nastaviti da se bore protiv etiopske vlade, nekoliko sati nakon što je vlada objavila da su vojne operacije u regionu završene.

Njihova brutalnost samo može da doprinese našoj odlučnosti da se borimo protiv osvajača do poslednjeg, napisao je Gebremajkl u poruci za Rojters.

Upitan da objasni da li to znači da će snage u Tigraju nastaviti borbu, Gebremajkl je odgovorio potvrdno i istakao da je u pitanju odbrana njihovog prava na samoopredeljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: