Haos u Parizu: Zapaljen ulaz Francuske bamnke, barikade, sukobi... VIDEO

Policija u Parizu upotrebila je danas suzavac na protestnom maršu protiv policijskog nasilja.

Izvor: Tanjug
Podeli
AP Photo/Francois Mori
AP Photo/Francois Mori

I to nakon što su maskirani demonstranti palili vatromet, postavljali barikade i bacali kamenje na pripadnike policije.

Hiljade ljudi širom Francuske marširalo je protiv policijskog nasilja, zahtevajuci slobodu štampe nakon policijskog premlaćivanja tamnoputog muzičkog producenta Mišela Zeklera.

Dva automobila, motocikl i građevinski materijal su zapaljeni.

Sukobi grupa dmeonstranataa i snaga obezbeđenja nastavili su se u subotu uveče u Parizu. Zapaljeni su novinski kiosk, ulaz u Francusku banku i pivnica pokraj nje, blizu Trga Bastilje, zbog čega su vatrogasci morali da intervenišu.

U protestima u Parizu koji su počeli mirno ali se potom pretvorili u tročasovne nerede privedeno je 47 ljudi, dok je 23 policajaca povređeno, saopštila je policija.

Demonstranti su gađali policiju kamenim kockama kojima je popločan trg.

Nešto ranije tokom poslepodneva, nedaleko od tog mesta nekolicina demonstranata u crnom prevrnula je kombi i pomoću ograda i predmeta uzetih s gradilišta napravila barikade te gađala policajce, rekla je novinarka na mestu događaja.

Neprimerena sila protiv Zeklera rasplamsala je bes građana zbog nacrta zakona kojim se zabranjuje snimanje policije, a koji se vidi kao ograničavanje prava novinara da izveštavaju o policijskoj brutalnosti, preneo je Rojters.

Na snimcima, koje je prikupio AP sa bezbednosnih kamera u njegovom muzičkom studiju i onih koje su napravili susedi, vide se trojica policajaca kako prate Zeklera do studija, gde su ga u više navrata udarali pendrekom.

Oni su supendovani i nalaze se pod istragom.

Mišel Zekler je rekao da traži pravdu i da su ga policajci vređali i koristili "jake rasističke epitete".

Zekler, koji je zadobio povrede glave, podlaktice i nogu, rekao je da ne razume zašto su policajci hteli da ga uhapse.

strana 1 od 618 idi na stranu