Mandić o proterivanju Božovića; Oglasio se i DPS

Andrija Mandić kaže da odluka o proterivanju ambasadora Srbije iz Crne Gore pokazuje "stepen očajanja u kome se nalazi odlažeći režim" Mila Ðukanovića..

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ natanaelginting
Foto: Depositphotos/ natanaelginting

Mandić je izjavio Tanjugu da je ambasador Vladimir Božović juče izrekao onu istorijsku istinu kojom se ponosi srpski narod u Crnoj Gori.

To, ističe Mandić, treba da mu služi na čast, jer da je nešto drugo rekao, i to vreme i dogadaje drugačije ocenio, zamerio bi mu njegov narod.

"Ovakav odnos odlazećeg režima nije samo odnos prema Srbiji nego prvenstveno prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Upravo su naši preci organizovali Veliku skupštinu srpskog naroda 1918. godine i ujedinili Crnu Goru i Srbiju. To njima služi na čast, a nama na ponos", naveo je Mandić.

Crnogorsko MInistarstvo spoljnih poslova saopštio je ranije da je ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen personom non grata i da je od njega zatraženo da napusti zemlju.

Portparol DPS: Očekivana odluka, Božović omalovažavao CG

Za opozicioni DPS očekivana je današnja odluka crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Povodom odluke odlazeće vlasti u Crnoj Gori da protera ambasadora Božovića, oglasio se na tviteru portparol DPS Miloš Nikolić.

"Očekivana odluka MSP nakon više opomena posle kojih je Božović nastavio da se meša u unutrašnje stvari i omalovažava državu Crnu Goru", napisao je Nikolić.

SNP: Antisrpski i anticivilizacijski stav odlazećeg režima

Odluka crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i ministra Srđana Darmanovića da protera ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića je "poslednji u nizu antisrpskih i anticivilizacijskih stavova odlazećeg režima", saopšteno je večeras iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te partije su poručili da je ova odluka pokazatelj "slabašne moći" Darmanovića, njegovog resora i kompletne odlazeće vlade.

Takva odluka, ističu, pokazuje da odlazeća vlada s pravom završava na margini političkih zbivanja.

"Ovo je još jedan pokušaj odlazeće vlasti da zavadi narod Crne Gore i Srbije, izražavajući navodnu zabrinutost za suverenitet Crne Gore", navodi se u saopštenju SNP-a.

Niti je, kažu, Crna Gora njihova, niti će je oni braniti od svog naroda, jer su svih ovih decenija vlasti, imali priliku da pokažu svoj patriotizam prema njoj.

"Sistem podela kojim su vladali odlazi na smetlište istorije, a Darmanovićev potez će se pamtiti kao antidemokratski i antidiplomatski", poručeno je iz SNP-a.

Knežević: Nova vlada Crne Gore odmah da poništi odluku

Parlamentarni Demokratski front očekuje da nova crnogorska vlada odmah poništi sramotnu odluku o proterivanju iz Crne Gore ambsadora Srbije Vladimira Božovića, izjavio je večeras jedan od lidera tog saveza Milan Knežević.

Ono što je Božović rekao o Mojkovačkoj bici, da je bila istorijska uvertira u formiranju nacionalnog sna dve bratske države o formiranju zajedničke države južnih Slovena, ne samo da je istorijska činjenica, već odražava i većinsko mišljenje naroda u Crnoj Gori, kaže Knežević.

To znači da bi po toj analogiji, ministrastvo spoljnih poslova, trebalo da protetra i većinsku Crnu Goru, rekao je Knežević u izjavi za Alo.

Ocenio je da je, nažalost, reč o "poslednjem, sramotnom trzaju odlazećeg režima Mila Ðukanovića", koji je na "naglašenom antisrpskom narativu gradio neke vrednosti".

"Verujemo da će nakon izbora nove vlade, ovakav sramotan odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je svoju državotvornost ugradio kroz vekove, biti radikalno izmenjen, sa jasnom porukom da se ovo više nikada ne sme dogoditi, takođe ni zabijanje noža u leđa bratskoj Srbiji, kao 2008, sa najsramnijom odlukom koju je donela tadašnja vlada, a to je priznanje tzv. Kosova", poručio je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu