"Borba za slobodu i nezavisnost nikada nije ratni zločin"

Tirana -- Albanski parlament doneo je odluku o formiranju anketne komisije za izveštaj Dika Martija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Kael Alford / Stringer
Getty Images/Kael Alford / Stringer

Komisija je formirana na predlog koordinatora poslaničke grupe vladajuće Socijalističke partije u Albaniji Taulanta Bale, prenosi MIA.

Trebalo bi da potvrdi ili opovrgne navode u izveštaju Martija da su za vreme rata na KiM na teritoriji Albanije počinjeni ratni zločini protiv čovečnosti.

Odluka je doneta sa 83 glasova ''za'', deset protiv, kao i deset uzdržanih.

Članovi komisije će biti izabrani na narednoj sednici albanskog parlamenta.

Obrazlažući predlog, Bala je rekao da će komisija ispitati tvrdnje Dika Martija da su na teritoriji Albanije počinjeni zločini protiv čovečnosti za vreme rata OVK, što, kako je naveo, nema nikakav osnov.

“Svi se mi slažemo da u Albaniji nikada nisu počinjeni ratni zločini. Borba za slobodu i nezavisnost nikada nije ratni zločin. U ovom kontekstu želeo bih da imam konstruktivnu diskusiju sa koordinatorima poslaničkih grupa u cilju izbora najboljih devet poslanika koji će biti deo ove komisije”, kazao je Bala.

On je dodao da ova komisija ne treba da bude politizovana, te da se danas nalaze u trenutku kada su pokrenuti optužbe protiv pripadnika OVK.

Komisija treba da pripremi detaljan izveštaj o svim pitanjima za koja se tvrdi da je Albanija umešana, od kampova za obuku u severnim delovima te zemlje, do takozvane žute kuće u selu Gur u opšini Burel na severoistoku Albanije, gde se tvrdi da su vađeni organi od zarobljenih Srba sa Kosova.

Izveštaj treba da bude prezentovan u albanskom parlamentu u roku od tri meseca.

Nakon podizanja optužnice protiv lidera OVK između aktuelnih i bivših albanskih lidera pokrenuta je debata i međusobno optuživanje o tome ko je veći krivac što su danas u Hagu „ljudi koji su se borili za slobodu Kosova“.

Albanski premijer Edi Rama nekoliko puta javno je uputio pitanje bivšem albanskom premijeru Saliju Beriši, kao i albanskom predsedniku Iliru Meti zašto su glasali za izveštaj Dika Martija u Savetu Evrope, dok je lidera opozicije Ljuljzima Bašu direktno optužio da je pomagao u istrazi Martija, što je Baša odbacio.

Albanska opozicija saopštila je da prethodna vlada Albanije nikada nije glasala za izveštaj Martija, već za rezoluciju kojom se zahteva istraga o pitanjima pokrenutim u tom izveštaju koji inkriminišu OVK, te da je njihov cilj bio da se dokaže pravednost rata OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu