Krivokapić najavio raspuštanje Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti

Podgorica -- Mandatar crnogorske vlade Zdravko Krivokapić najavio je novu strategiju u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: RTCG
Podeli
EPA-EFE/ Boris Pejovic
EPA-EFE/ Boris Pejovic

Pročitajte još:

"Krivokapić me zvao 10 minuta pre konferencije, rekao mi da neću biti ministar"

Krivokapić je naveo da će raspustiti Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije.

On je za Dojče vele kazao da će strategija ići u dva pravca.

"Donosićemo nove mjere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mjera", rekao je Krivokapić.

On je kazao da će raspustiti NKT koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije.

"NKT će biti ukinuto i formiraće se dva stručna tijela: Savjet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti. Savjet će biti formiran pri vladi, i vlada će na osnovu preporuka Savjeta donositi plan daljih mjera", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Savet će preuzeti funkciju NKT-a, a predloge mera će donositi u saradnji s Komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja.

“Mjere će prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati predlog mjera Savjeta“, objasnio je Krivokapić.

Na pitanje kako će obezbijediti da građani poštuju mere kada ih sada ignorišu, on je rekao da će i njih uključiti u ocenjivanje mera.

"Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepovjerenja, došlo je vrijeme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i da žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše i zdravlje najbližih", zaključio je Krivokapić.

strana 1 od 238 idi na stranu