"Mojkovačka bitka je primer hristolike žrtve za svog bližnjeg"

Srbija i Crna Gora, sada dve nezavisne države i članice UN, treba da grade odnose na temeljima svoje slavne prošlosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2020.

17:41

Foto: Deposit/xload

To kaže ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović.

"Takva istorijska podsećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo", naveo je Božović, koji je na poziv Srpskog nacionalnog saveta prisustvovao izložbi dokumenata pod nazivom "Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja".

Istakao je da treba da gradimo bratske i prijateljske odnose, uvažavajući jasne i nepobitne činjenice, sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo.

Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je, kazao je, uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom.

"Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti", rekao je Božović, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Božović je poručio i da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obeležimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali ne može da ih menja.

Osvrnuo se na to da istorija, kao "učiteljica života", treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: