"Zaev je neznalica, da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo Makedonije"

Izjava makedonskog premijera Zorana Zaeva da je bivša Jugoslavija odvajala zajedničku istoriju Makedonaca i Bugara, uvredljiva je i šokantna.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.11.2020.

16:52

Foto: Epa/MALTON DIBRA

To smatraju istoričari Ljubodrag Dimić i Milivoj Bešlin.

Zaev je takođe rekao da su Bugari u Makedoniji bili "administratori, a ne okupatori".

Akademik Dimić kaže da je posredi "sramna i neznalačka" izjava, kojom je pokazano "veliko nepoštovanje prema zajedničkom antifašističkom nasleđu".

"Izjava je sramna jer da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni Makedonaca u današnjem smislu. Samo zahvaljujući Jugoslaviji i postoje Makedonci. Inače, bi možda bili Bugari, Grci itd. Zaev je, pre svega, iskazao veliko nepoštovanje prema sopstvenom narodu", kratko je prokomentarisao za Tanjug Dimić.

Novosadski istoričar Milivoj Bešlin u izjavi Zaeva vidi pokušaj klasičnom istorijskog revizionizma.

"Govoriti o okupacionim trupama kao ''administratorima'' je istorijski netačno i predstavlja grub falsifikat jer se time negira fašistički karakter okupacije i agresije Bugarske na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju", ocenjuje Bešlin.

Povodom dela Zaevljeve izjave "da je Jugoslavija razdvajala Bugare i Makedonce", on kaže da je upravo suprotno, zahvaljujući politici nacionalne ravnopravnosti u drugoj, socijalističkoj Jugoslaviji, u punoj meri afirmisan makedonski nacionalni, državni i kulturni idenititet.

Bešlin ukazuje da je makedonska državnost izborena zahvaljujući antifašističkom narodnooslobodilačkom pokretu jugoslovenskih partizana, među kojima su, kako kaže, značajno mesto zauzimali i makedonski partizani.

"Ta državnost je zapisana i u Ustavu Severne Makedonije koji se na nju poziva. Državnost Makedonije je krajem Drugog svetskog rata 1944. i 1945. u stvari konstituisana kao i državnost drugih jugoslovenskih republika. I zahvaljujući, u najvećoj meri, tome, danas postoji suverena država Severna Makedonija", istakao je Bešlin i ocenio da "dovoditi takvu jednu stvar u pitanje, znači najdirektnije potkopati ne samo integritet već i suverenitet vlastite države, Severne Makedonije".

Upitan koliko izjave sa određenim političkim ciljem pretenduju da" utiču" na utvrđene istorijske istine, Bešlin odgovara da Zoran Zaev "niti može da promeni istoriju niti može da utiče na istorijsku interpretaciju".

"Ovom izjavom Zaev ne može napisati novu istoriju druge polovine 20. veka, ali je ovom svojom izjavom napisao istoriju vlastitog premijerskog mandata. Do sada je to najmračnija stranica istorije njegovog premijerskog mandata", konstatovao je Bešlin.

On kaže da ga veoma raduje što su se makedonski istoričari, inače delegirani od aktuelne Vlade S. Makedonije u zajedničku komisiju sa Bugarskom, odmah oglasili i ogradili od nje, nazvavši je "falsifikatom i istorijskim revizionizmom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: