Život u "Sremčici" tokom pandemije: "Naša deca su kao i druga, slede primere autoriteta"

Period navikavanja nije bio lak, ali sada sve dobro funkcioniše. Ovako za B92.net opisuju život dece i mladih sa posebnim potrebama u ustanovi "Sremčica".

Izvor: D.Ð.

Petak, 27.11.2020.

16:31

Život u
Foto: Privatna arhiva

Kako su se na nove okolnosti u pandemiji navikli štićenici "Sremčice" opisala nam je v. d. direktora Marina Vidojević.

Prema rečima direktorke Marine Vidojević, u tu ustanovu korisnike uglavnom upućuju centri za socijalni rad. Ovde je trenutno smešteno 27 maloletnih i 244 punoletna korisnika, a sa njima radi 97 zaposlenih.

"To su najčešće deca sa teškoćama u mentalnom razvoju koju su ostavili roditelji ili ona čiji roditelji nemaju kapacitete da brinu o njima s obzirom na oštećenja i bolesti koje imaju", poručuje ona i dodaje da u "Sremčici" postoje svi uslovi za obezbeđivanje srećnog i bezbrižnog detinjstva i odrastanja, uz neophodno pružanje terapije radi postizanja adekvatnog oporavka.

Roditelji koji su ostavili svoju decu u 'Sremčici', ukoliko su voljni, mogu da održe kontakt sa njima.

"Korisnici mogu da izađu na nekoliko dana, da borave u svojim biološkim porodicama. Roditelji su dobrodošli i uvek mogu da posete korisnike. U uslovima epidemije koronavirusa to se odvija u skladu sa instrukcijama koje smo dobili od resornog Ministarstva i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije", kaže Vidojevićeva.

"Trenutno nema zaraženih"

Foto: Privatna arhiva
Upravo je epidemija koronavirusa značajno promenila život u ovoj ustanovi.

"Naši korisnici, koji su inače jako pedantni, još više su morali da vode računa o svojoj higijeni. Igra i zabava morala je da se odvija sa distance, zagrljaje smo zamenili rečima kojima iskazujemo nežnost i naklonost, smejemo se očima ispod maske. Trudili smo se da korisnicima objasnimo šta je koronavirus, da budu informisani, ali da ipak ne unesemo strah. Oni su to shvatili, postavili su mnogo pitanja na koja smo morali da odgovorimo na slikovit način", ističe ona.

Na pitanje B92.net da li je bilo zaraženih koronavirusom u "Sremčici" odgovara: "Trenutno nema zaraženih."

Nastavlja, u početku nije bilo lako objasniti deci značaj nošenja maski.

"Naša deca su kao i druga deca, slede primere autoriteta. Zaposleni stalno nose maske, tako da smo im objasnili da svi zajedno moramo tako da se ponašamo dok virus ne prođe. Period navikavanja nije bio lak, ali sada dobro funkcionišemo", kaže Vidojevićeva.
Foto: Privatna arhiva
U periodu pre epidemije, život u "Sremčici" izgledao je kao u svakom porodičnom domu, a njeni korisnici imaju obaveze. Njih oko 100 ide u školu i pohađa različite kurseve i sekcije.

"Deca i mladi imaju sve što im je potrebno, najsavremeniju opremu za sprovođenje terapija, radno - okupacionu terapiju, frizerski salon, salon lepote, imamo ekonomiju na kojoj mogu da budu angažovani kako bi sticali naviku obavljanja obaveza i domaće životinje o kojima brinemo. Oko 100 korisnika ide u školu, korisnici pohađaju i različite kurseve i sekcije. Tu je naravno i vreme za igru i zabavu", objašnjava ona.
Foto: Privatna arhiva
Ustanovama poput "Sremčice" svaka pomoće je dobrodošla, a Vidojevićeva ističe da nje ne manjka.

"Građani zaista imaju sluha za našu decu, pred praznike uvek nas obraduju lepim poklonima u vidu garderobe, obuće i igračaka, ali tokom cele godine nam donose pomoć što je zaista za svaku pohvalu", zaključuje direktorka ove ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: