"Cela Srbija je jedna velika bolnica" VIDEO

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da su u Srbiji trenutno zaražena 2.434 zdravstvena radnika.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/TV B92
Screenshot/TV B92

"Hospitalizovano je 66 zdravstvenih radnika", dodao je Kon i istakao da 31 odsto zaraženih dolazi iz Beograda.

Kon je poručio da je najviše obolelih smešteno u Štark areni, čak 480 ljudi, dok je na drugom mestu KBC Zvezdara sa 404 pacijenta.

Što se tiče ustanova socijalne zaštite, Kon kaže da tamo trenutno ima 922 obolela korisnika i 519 zaposlenih, a da je izlečeno 1.290 korisnika i 550 zaposlenih.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić upozorila je na situaciju u toj ustanovi. Ona je istakla da se na lečenju u toj ustanovi nalazi 359 pacijenata i da je to najveći broj od početka pandemije.

"Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike, niti je toliko hospitalizovano pacijenata u toku jednog dana. 23 pacijenta su smeštena u jedinice intenzivne terpaije i zahtevaju primenu mehaničke ventilacije", izjavila je ona.

Kon je istakao da efekte novih mera možemo videti za 10 dana, kao i da je "cela Srbija jedna velika bolnica". Kako kaže, i dalje je više prijema nego otpusta u bolnicama.

"I danas će biti premeštanja pacijenata koji su pred izlečenjem u privremene kovid-bolnice. Cela Srbija je sad jedna velika kovid-bolnica. Premeštanje će možda biti u druga mesta. Primedbe na transport i smeštaj nisu adekvatne situaciji u kojoj se nalazimo", kaže Kon.

On je osudio velike redove koji su se mogli danas videti ispred prodavnica, na tzv. crni petak. On je dodao i da to može da se prihvati ukoliko se poštuju sve mere.

"Nije mi jasno kako je to najznajčajnije kada je 57 umrlo, jednostavno mi nije jasno", smatra Kon i dodaje da može samo da se spekuliše o potencijalnim posledicama današnjih okupljanja.

"Efekti mera za 10 dana"

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da efekte novih mera možemo očekivati za 10 dana. On je dodao da se to može očekivati i za sedam dana, ali da je 10 realniji broj.

Kako je rekao, 60 odsto građana poštuje mere.

"Kod nas se poštuju mere oko 60 posto, to jednostavno nije dovoljno, virus tu prolazi i on nalazi svoj potencijal i sa takvim prolaskom. Mere zatvaranja će se primenjivati koliko bude neophodno", izjavio je.

Kako je dodao, Beograd se "zaravnio na visokom nivou".

"Beograd se već 8. dan održava između 1.800 i 2.200 i zaravnio se na nekom visokom nivou, za razliku od ostalih mesta, gde vidite da se i dalje diže i raste broj novooboelih, tako da je jasno da se iz Beograda prelilo na manja mesta: Novi Sad, Kragujevac, Pančevo", poručuje Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu