EP traži nove pregovore vlasti i opozicije u Srbiji: Šta možemo da očekujemo? VIDEO

Pet meseci je prošlo od izbora u Srbiji. Za 15 meseci, po zakonu, na redu su predsednički, a kako je najavljeno, i parlamentarni i beogradski izbori.

Izvor: B92, Prva

Petak, 27.11.2020.

20:05

EP traži nove pregovore vlasti i opozicije u Srbiji: Šta možemo da očekujemo? VIDEO
Printskrin: TV Prva

Evroparlamentarci ponovo pozivaju vlast i opoziciju na dijalog o izbornim uslovima.

Prethodno, pre oko godinu dana, pred parlamentarne izbore 21 juna, takođe je bio iniciran dijalog opozicije i vlasti. Tema je bilo poboljšanje postojećih izbornih uslova. Rezultat je poznat.

Deo opozicije bojkotovao je i dijalog i izbore. Vlast je napravila potez dobre volje, time što je snizila cenzus sa 5 na 3 procenta.

Namera je bila da se opozicionim strankama, koje nisu mogle da se podiče prihvatljivim rejtingom, da dobiju šansu da učestvuju u skupštinskom životu. I pored toga, volja naroda je bil, samo nekoliko opozicionih poslanika, koji su postali deo vlasti.

Danas slčna inicijativa, opet iz Strazbura.

"Mi smo se obavezali da ćemo prihvatiti posredovanje EP i da ćemo zajedno sa EP učestvovati u međustranačkom dijalogu, koji bi se odvijao u dve faze: jedna faza do izbora i druga faza u periodu posle izbora, do održavanja sledećih izbora", navodi predsednik Skupštine i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

"Srbija treba ozbiljno da shvati preporuke ODIHR-a pre novih izbora, a ako su oni 2022. godine, imamo mesece da seangažujemo u dijalogu sa jasnim rezultatima", smatra Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju.
Prošle nedelje deo opozicije među kojima je DSS, SDS i Nova stranka, posetile su javni servis, tražeći veću zastupljenost. U slušaonici Fakulteta političkih nauka, u kojoj se odvijao dijalog pre godinu dana, ostale su prazne stolice predviđene za predstavnike opozicionog Saveza za Srbiju i nekolicine manjih stranaka. Sada najavljuju da će prihvatiti dijalog, ali ako posreduje EU.

Bojan Klačar iz CESID-a kaže da možemo da očekujemo dve stvari.

"Najpre, da on traje duže nego što je trajao onaj od prošle godine. Ovaj dijalog bi mogao da traje i godinu dana, što je dovoljno vremena da se urade neke stvari koje prethodne godine nisu mogle i drugu stvar koju možemo da očekujemo jeste da obuhvat potencijalnih promena bude mnogo veći nego što je to bio prošli put", rekao je Klačar, prenosi TV Prva.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: