"Turska je imala priliku"

Turska je do sada odbila da preduzme mere koje je tražila Evropska unija kako bi se izbegle sankcije bloka, izjavio je portparol grčke vlade Steljos Pecas.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA/TOLGA BOZOGLU

Pecas je rekao da je tursko kontinuirano istraživanje izvora gasa na istoku Mediterana potkopalo napore za ponovno pokretanje razgovora o dugotrajnom sporu oko morske granice, koji je podigao vojnu napetost između dve članice NATO-a i regionalnih rivala, piše AP.

"Evropa nije naivna. Turska je dobila priliku i vreme da promeni kurs. Odlučila je da to ne učini'', rekao je Pecas.

Lideri EU će se 10. i 11. decembra sastati kako bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući spoljne odnose i tekući spor između Turske i država članica EU, Grčke i Kipra.

Atina navodi da brod za ispitivanje uz pratnju ratne mornarice koji je Turska poslala u vode između te tri zemlje operiše u oblastima u kojima Grčka ima prava na eksploataciju na moru.

Grčka je poslala sopstvene pomorske brodove da nadgledaju kretanje turskih brodova. Kipar se takođe protivi turskim istraživanjima i bušenju u vodama oko ostrva gde Nikozija polaže ekskluzivna ekonomska prava.

Ankara kaže da ima puno pravo da se bavi svojim aktivnostima.

Lideri EU su 1. oktobra rekli da će na decembarskom sastanku razmotriti sankcije „u slučaju ponovnih jednostranih akcija ili provokacija kršenja međunarodnog prava“.

Turska tvrdi da se EU u sporu nepravedno priklonila Grčkoj i Kipru. Viši pomoćnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sastao se prošle nedelje u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU, tvrdeći da je njegova vlada i dalje spremna da ponovo započne razgovore sa Grčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu