Francuska traži od EU da uvede sankcije Turskoj

Francuska predlaže da Evropska unija nakon upozorenja iz oktobra sledećeg meseca uvede sankcije Turskoj, ali tek treba da dobije podršku vlada zemalja EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL
EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Pariz navodi da turski predsednik Tajip Erdogan nije poslušao upozorenja lidera EU 1. oktobra da se povuče u sporu oko istraživanja plina u Sredozemlju ili da se suoči sa posledicama.

Francuska nije izradila detaljni plan sankcija, ali diplomate kažu da bi mere pogodile tursku ekonomiju, verovatno u brodarstvu, bankarstvu i energetici, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Evropski parlament danas zatražiti sankcije, osuđujući Erdoganovu posetu početkom ovog meseca otcepljenim kiparskim Turcima na severu Kipra.

Francuska se takođe sukobljava sa Turskom zbog konflikta oko Nagorno-Karabaha. Pariz je, naime, optužio Ankaru za podsticanje krize na Kavkazu, što ta zemlja odbacuje.

"Turska zna šta treba da uradi", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian ove sedmice na francuskom parlamentarnom saslušanju pod nazivom: „Suočavanje ili saradnja, na njima je".

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je EU zbog razgovora o sankcijama, rekavši da takva rasprava nije bila korisna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu