Američki sud zabranio sprovođenje nekih mera na religijskim skupovima

Njujork -- Američki Vrhovni sud zabranio je Njujorku da sprovodi određena ograničenja na broj vernika u crkvama i sinagogama u područjima snažno pogođenim pandemijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Despositphotos/maxxyustas
Ilustracija: Despositphotos/maxxyustas

Desilo nakon tužbe koje su uložile pojedine religijske grupe, dok broj novih slučajeva kovid-19 ponovo raste širom SAD. Sudije su po hitnom postupku i Njujorku juče privremeno zabranile da sprovodi restrikcije na religijska okupljanja za grupe koje su podnele tužbu protiv ovih mera dok se suđenje ne završi, prenosi AP.

Pet sudija glasalo je za, dok je četvoro bilo protiv, a u većini je bila i Trampova kandidatkinja Ejmi Koni Beret.

Tri liberalne sudije glasale su protiv, kao i predsednik suda Džon Robert.

Odlukom suda Njujork bi mogao da preispita restrikcije na okupljanja u verskim objektima u područjima snažno pogođenim pandemijom. Međutim, uticaj suda mogao bi da bude umanjen zato što katoličke i jevrejske grupe koje su podnele tužbu radi izmene restrikcija više njima ne podležu.

Te grupe imaju crkve i sinagoge u delovima Bruklina i Kvinsa koji su se ranije nalazili u crvenoj i narandžastoj zoni.

U tim zonama država je ograničila broj vernika u religijskim objektima - za crvenu zonu na 10, a za narandžastu na 25.

Međutim, ti delovi grada sada se nalaze u žutoj zoni sa manje restriktivnim merama koje nijedna od ovih grupa nije pokušala da dovede u pitanje pravnim putem.

U nepotpisanom dokumentu u kojem je izneto mišljenje suda navodi se da su restrikcijama posebno pogođeni verski objekti.

Sudije su ukazale da se ovim merama sprečava prisustvovanje religijskim službama i da su religijske slobode garantovane ustavom SAD.

U dokumentu se navodi da, za razliku od crvkvi i sinagoga, u narandžastoj i crvenoj zoni mnogi objekti, od prehrambenih prodavnica do prodavnica za kućne ljubimce, nemaju organičenja na broj mušterija u objektu, dok u narandžastoj zoni čak i oni objekti za koje nije neophodno da budu otvoreni, mogu samostalno da odluče koliki će broj osoba moći da bude u njima.

Grupe koje su podnele tužbu tvrde da je merama koje je uveo 6. oktobra, guverner Endrju Kuomo neopravdano izdvojio religijske objekte.

U Njujorku trenutno ima nekoliko područja koja se nalaze u narandžastoj zoni, ali u crvenoj nema nijednog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu