Sud odbio Tačijeve amandmane

Priština -- Specijalizovano veće Ustavnog suda odbacilo je amandmane koje je predložio bivši kosovski predsednik Hašim Tači.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Amandmani su odbijeni uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

"Dana 26. novembra 2020, Specijalizovano veće Ustavnog Suda (u daljem tekstu: veće Ustavnog suda) donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 Ustava Kosova (u daljem tekstu: Ustav) u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom. Veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ustavne amandmane predložio 24. avgusta 2020. godine tadašnji kosovski predsednik, a predsednik takozvane Skupštine Kosova ih je potom uputio veću Ustavnog suda radi prethodne ocene, kako nalaže član 144(3) Ustava.

"Veće Ustavnog suda je u odluci ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Veće Ustavnog suda je takođe potvrdilo da prema članu 162(3) ustava ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene pošto se predloženi amandmani tiču Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva", navodi se u saopštenju.

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo "da se prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku", zaključuje se u saopštenju.

Podsećanja radi, u Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat zameni sa time da će mandat trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske Zajednice, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu