Hrvatska: Optuženi za falsifikovanje dokumenata za mafijaše iz Srbije i Crne Gore

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je podigao optužnicu protiv 18 osoba.

Izvor: Beta
Podeli

Među njima ima i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog sumnje da su došli do milion i po kuna (više od 200 hiljada evra) pribavljajući informacije i hrvatska dokumenta mafijaškim grupama uglavnom iz Srbije i Crne Gore.

Radi se o grupi koju je navodno okupio Nusret Seferović koji je s nekoliko saradnika pritvoren još krajem novembra prošle godine, prenela je Hina.

Uskok je, otkrivajući samo inicijale optuženih, objavio da pripadnike grupe tereti za zločinačko udruženje, falsifikovanje isprava, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, trgovanje uticajem i podsticanje na ta dela.

Istražitelji sumnjaju da su pripadnici grupe svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacijskog sistema MUP-a za po najmanje 500 kuna (više od 70 evra), a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1.300 evra.

Za komplet hrvatskih dokumenata - ličnu kartu i pasoš s njihovom fotografijom i tuđim identifikacionim podacima, tražili su po najmanje 3.500 evra, dok su navodno uzimali najmanje 2.500 evra za vozačke dozvole.

Uskok tvrdi da je grupa svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore i Slovenije obezbedila najmanje 41 ličnu kartu i 41 pasoš i najmanje 15 lažnih vozačkih dozvola.

"Takođe je bio omogućen prelazak državna granica između Hrvatske i Slovenije bez granične kontrole za najmanje šest osoba i to 21 put", a grupa je izvela i za sada neutvrđen broj provera u Informacionom sisstemu MUP-a, saopštio je Uskok koji je u optužnici predložio oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi i istražni zatvor za dvojicu optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu