Stroge mere u Hrvatskoj, pitanje zašto su crkve otvorene; "Pevanje je problem"

Premijer Hrvatske Andrija Plenković predstavio je nove mere. One stupaju na snagu u subotu i trajaće do 21. decembra.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 26.11.2020.

14:32

Stroge mere u Hrvatskoj, pitanje zašto su crkve otvorene;
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ nr

U toj državi danas je potvrđeno 4.009 novozaraženih, a 51 osoba je preminula što predstavlja najteži dan od početka epidemije.

Jedna od mera je da na javnim okupljanjima sme biti do 25 osoba, na privatnim okupljanjima do 10 osoba. Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata. Nema svadbi. Na pogrebima 25 osoba.. Na okupljanjima mora biti za svaku osobu četiri metrka kvadratna površine. Prostori za okupljanja se moraju dezinfikovati.

Javni prevoz - popunjenost sme biti do 40 posto mesta. Vozači i putnici moraju imati maske. Kontrolu će sprovoditi inspektori.

Prodavnice - Na ulazu se mora istaknuti obaveštenje o broju kupaca koji je dozvoljen. Obavezna primena pojačanih mera higijene. Ograničenje za pekare je do 22 sata. Zabrana prodaja alkohola od 22 sata.

Zabranjeni su sajmovi, rad kladionica. Obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima. Dostava je dopuštena.

Obustavljaju se treninzi osim za najviše stepene takmičenja. Zatvaraju se teretane i sportski centri. Nema proba amaterskih skupiva, odnosi se i na crkvene skupove. Nema dečjih igraonica, nema plesnih škola. U bioskopu nema konzumacije hrane.

Škole stranih jezika mogu biti samo onlajn.

"Pevanje je problem"

Novinari su Plenkovića na konferenciji za novinare upitali zašto se zatvaraju teretane i otkazuju koncerti, a crkve ostaju otvorene.

"Pa vrlo jednostavno, da ste me pažljivo slušali, a dopuštam da je bila dugačka prezentacija, nema zborova u crkvama. Nema ih, od subote ih nema. Znači nema ih. Pjevanje je problem, dakle vrlo konkretno, pjevanje je problem pa ga nema ni na operi, ni na mjuziklu ni u crkvi", rekao je Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: