"Bajden stiže prekasno da se sruše dritanovci"

Reuf Bajrović, kopredsedavajući Američko-evropske alijanse sa sedištem u Vašingtonu kaže da novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden dolazi prekasno.

Izvor: CDM

Četvrtak, 26.11.2020.

08:31

Foto: Gety Images, Tom Brenner

Bajrović smatra da Bajden dolazi prekasno da bi spasio Crnu Goru od dritanizacije, nakon koje će ona ići ka postepenoj reintegraciji sa Srbijom. Na toj platformi su saveznici Dritana Abazovića dobili glasove, kaže on u razgovoru sa CdM.

On smatra da će prva promena u Crnoj Gori biti ta da će Bošnjaci i Albanci izgubiti 90 odsto uticaja u institucijama, ali i da je Bajdenova osetljivost na takve stvari šansa da se sruše dritanovci, jer bez njih nema pro-četničke vlasti.

Ipak, Bajrović kaže da se sredinom ili krajem iduće godine može desiti pritisak da se ti procesi zaustave ili makar uspore.

Dodaje on da crnogorske patriote moraju biti spremne da se političkom rovovskom borbom spreči nepopravljiva šteta po državnost Crne Gore do idućih izbora.

"Vrlo je važno da se ta nesrećna promena vlasti iskoristi da bi se konačno upokojila laž o diktaturi Mila Đukanovića. DPS i saveznici su olako pustili da pro-četnička opozicija gradi taj narativ u međunarodnim krugovima nakon ulaska Crne Gore u NATO. Imanje države znači konstantnu budnost. Nema, što bi mi u Bosni rekli, rahatluka", poručuje Bajrović.

Sagovornik CdM-a šalje jasnu poruku, a ona glasi – Ko god voli Crnu Goru moraće da da sve od sebe da prijateljima Crne Gore oko Bajdena objasni da dikature nikad nije bilo, i da je Crna Gora slobodnija od dobrog dela članica EU.

Bajrović podseća da je Bajden uložio politički kapital i vlastiti ugled da se suprotstavi Miloševiću.

"Crna Gora je danas na pragu prelaska u ruke naslednika politike koju je Milošević sprovodio. Suština Bajdenovog životnog puta je suprotna onome što predstavlja nova vlast u Crnoj Gori, a što se lažno predstavlja kao borba protiv korupcije. Važnije je sprečiti neo-fašiste da dođu na vlast od bilo kojeg drugog društvenog problema. Bajden je svoju kampanju za ove izbore počeo obećanjem da će poraziti ultra-desnicu u Americi koja je marširala Šarlotsvilom i pretila Jevrejima i manjinama. Elementi nove vlasti u Crnoj Gori se vide kao logičan saveznik tih rasista i fašista iz Šarlotsvila. Otud i mržnja prema Bajdenu", ističe Bajrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: