Vučić: Znamo šta je to što moramo da uradimo

Beograd -- Predsednik Srbije izjavio da Srbija nastavlja proces evrointegracija, kao i da na tom putu očekuje i podršku Francuske.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

"Znamo šta je to što moramo da uradimo. Jedno pitanje za nas je teško, a ostala su za naše dobro. Teško pitanje je Kosovo, a drugo je da smo saglasni sa svim, a to je vladavima prava", izjavio je Aleksandar Vučić.

"Mi očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine pokušamo da otvorimo dva cela klastera, da ostane neotvoren još jedan klaster i time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih do juče tumačili, otvorili", rekao je Vučić upitan da li će Srbija ubrzati put u procesu pridruživanja EU.

On je naveo da će za to biti potrebno mnogo energije, truda i rada, kao i francuska podrška.

"Imali smo podršku Francuske i očekujemo da bude još snažnija. Predsednik Emanuel Makron odlično razume geopolitičku situaciju i siguran sam da ćemo tu podršku imati", rekao je Vučić.

Vučić je da Srbija zna šta mora da uradi, navodeći da postoji jedno teško pitanje - pitanje Kosova. "Drugo pitanje koje moramo da uradimo, bilo da smo sa svim saglasni ili ne, je pitanje vladavine prava", rekao je Vučić.

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister, koji se s predsednikom Srbije obratio medijima na konferenciji za štampu, izjavio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron veoma zainteresovan za dijalog između Beograd i Prištine.

Odgovarajući na pitanja novinara da li možemo očekivati dalji angažman Francuske po pitanju dijaloga ili se možda povukla, Rister je istakao da francuski predsednik podržava dijalog i dodao da je to pitanje kojem Makron pridaje veliku važnost i za koje je lično veoma zainteresovan.

Pored toga, dodaje ministar, Makron je pozdravio i angažovanje Srbije da se uključu u novu metodologiju rada za pristup EU i naglasio da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu.

Predsednik Srbije osvrnuo se na ovo pitanje, upućeno francuskom ministru, i naglasio da sa francuskim predsednikom vodi česte razgovore oko Kosova, kao i da Makron sa premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, takođe, razgovara na tu temu.

"Makron prati svaki detalj razgovora oko dijaloga i svega onoga što se u Briselu dešava. Francuska je veoma uključena u odnose izmedju Beograda i Prištine", podvukao je Vučić.

On je podsetio da je Makron organizovao Parisku konferenciju koja je bila posvećena dijalogu između Beograda i Prištine, a kojoj je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu