Osude pretnji Vučiću: "Gde je sada Marinika"; "Bolesno"

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i predsednik poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević osudili su izjavu Srđana Noga, koji je pretio predsedniku Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

09:52

Osude pretnji Vučiću:
EPA- EFE GEORGI LICOVSKI

Predsednik poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević osudio je danas nove pretnje nekadašnjeg poslanika Dveri upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, navodeći da "srpskoj kvaziopoziciji i isfrustriranim političarima ništa nije sveto".

"Nogo, doskorašnji Ðilasov koalicioni partner, koji je za političku javnost prestao da postoji, sada ne birajući reči kojima vređa, bira strašan, neljudski put ne bii li nekako ponovo dospeo u žižu javnost", naveo je Milićević u saopštenju.

Kaže da Nogo iscrtava metu na čelo članova porodice predsednika Vučića i to u trenutku kada je Vučić objavio rat mafiji i organizovanom kriminalu.

"Ovo nije političko ponašanje, več oličenje najprizemnije i najbizarnije negativne kampanje koja samo govori o moralu i karakteru onih koji su ovakav pljavi i nemoralni polititički marketing spremni da vode", naveo je Milićević.

On kaže da su sve prisutniji primitivizam, govor mržnje i nasilje očigledno postali jedino oružje onih koji nemaju svoje političke programe, i argumente.

Nekadašnji funkcioner i poslanik Dveri, ekstremno desnih stavova i ekscesnog političkog angažmana, Srđan Nogo, ponovo je uputio pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, ovaj put i deci, "prognozirajući" im svima "tragičan kraj".

"Možete da mislite šta hoćete o nečijoj politici i da se ne slažete koliko god hoćete, ali kad nekom predviđate tragičan kraj i pominjete mu porodicu i decu, onda je to zaista bolesno. Politika se vodi programima, radom i rezultatima, a ne govorom mržnje, a oni koji nemaju da ponude ništa osim pretnji i uvreda treba da se sklone iz politike", navela je ministarka Zorana Mihajlović u saopštenju.

Osudama se pridružio i član predsedništva Srpske napredne stranke Zoran Đorđević, navodeći da je nedopustivo i za svaku osudu i kaznu to što Nogo crta Vučiću metu na čelu.

"Gde je sada Marinika Tepić da osudi poziv na ubistvo? Gde je sada opozicija da javno pljune u lice svom članu? Nema ih zato što su oni ti koji ga huškaju da preti, poziva na linč. Zar vas nije sramota da nedužnom detetu Vukanu crtate metu? Da li mislite da Milica i Danilo treba da budu ubijeni zato što im je Vučić otac? Da se cela Vučićeva porodica plaši? Da li je ova izjava poziv na streljane upućen svim građanima koji podržavaju Vučića, koji su ga birali i koji žele da on vodi našu zemlju?", naveo je Ðorđević u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je danas nadležne državne organe da reaguju na nove pretnje bivšeg funkcionera Dveri Srđana Noga upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici i izrazio očekivanje da će tim povodom reagovati i EU, pre svega Evropski parlament.

Petković je naveo da izjava Noga da će Vučić i cela njegova porodica doživeti tragičan kraj više nije stvar političkog primitivizma, već ozbiljna pretnja predsedniku i bezbednosti države.

''Nisu ovo pretnje na društvenim mrežama i u medijima koje su politička borba. Može neko da ne voli predsednika Vučića, da se ne slaže sa politikom SNS, ali je monstruozno pretiti trogodišnjem detetu, pretiti bezbednosti i napretku Srbije'', rekao je Petković za TV Pink.

On je primetio da se u pojedinim medijima 24 sata napadaju predsednik Vučić i njegova porodica i svakodnedvno ponavljaju optužbe i laži sa ciljem da se stvori atmosfera u društvu da pretnje Noga nisu nikakav problem.

''Ovo više nije govor mrženje, već mnogo više od toga,pristup koji očigledno ima za cilj da određene grupe klize ka radikalizaciji svojih postupaka'', ocenio je Petković.

On je izrazio očekivanje da povodom novih pretnji predsednku Vučiću reaguju i medijska udruženja, nevladine organizacije, ali i EU i Evropski parlament koji, kako kaže, drže lekcije Srbiji o demokratiji, slobodi govora i medija.

''Upravo u medijima i na društvenim mrežama šalju se najgnusnije poruke koje su nedopustive u bilo kojoj državi u Evropi. Sada prilika da Tanja Fajon i ostali dežurni napadači na Srbiju reaguju na ovakve pretnje, jer je ovo pitanje demokratije, slobode i budućnosti naše zemlje koja se najozbiljnije ugrožava'', zaključio je Petković.

Poslanik Srpske napredne stanke Milenko Jovanov i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije postavili su danas pitanja nadležnim organima povodom, kako su naveli, napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu.

Jovanov je rekao da ne može da se saglasi sa Milićevićem da je reč samo o kampanji isfrustriranih ljudi, navodeći da to najbolje pokazuje koliko su se svi navikli na takvu kampanju i koliko nikom nije stalo šta ko govori o porodici predsednika.

Jovanov je kazao da je zamolio šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića da danas postavi pitanje, jer je, kaže, pre pet dana plaćeni ubica Čaba Der izjavio mađarskim istražnim organima da je od dva kriminalna klana dobio ponudu da izvrši atentat na Aleksandra Vučića.

Vest je, kaže Jovanov, prošla “ispod radara” i bez komenata, te dodao da nema političkog ubistva bez političke pozadine.

Jovanov je podsetio i na naslovnu stranu jednog nedeljnika na kojoj je snajper bio uperen u glavu predsednika Vučića.

Navodeći da je Vučić “stao na žulj” kriminalcima kada im je objavio rat, Jovanov je kazao da takvi kriminalci traže političku podršku i dodao da im se neki ljudi sami nude, kao i da se stvara atmosfera da malo ko reaguje ako bi se desilo nešto tako.

Jovanov je, aludirajući na obraćanje Dragana Markovića Plame, kazao da se u skupštini u prethodnih nekoliko dana govorilo o ceni junadi i o tome gde je sve gostovao doktor Predrag Kon, a da niko nije pomenuo čoveka kome je nuđen novac da ubije Vučića.

Vulin: Svi koji sada ćute...

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin reagovao je na pretnje bivšeg poslanika Dveri Srđana Noga upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kazao da "bude li se (na to) ćutalo, svi koji sada ćute dočekaće da i njihovu decu ubijaju u medijima".

"Kukavica koja je ispred sebe gurala decu da upadaju u Skupštinu Srbije, sada bi da ubije i Vučićevu decu. Svaki dan neki ''šljam'' poželi smrt Vučiću i njegovoj porodici i to postaje uobičajeno ponašanje koje se i ne komentariše. Nije ovo više pitanje samo za psihijatra, ovo je pitanje za pravosuđe", naveo je Vulin, prenosi Pokret socijalista.

Nogo je u emisiji "Bez ustručavanja" na KTV televiziji predsedniku Srbije kao i njegovoj porodici i deci "prognozirao tragičan kraj". Član Predsedništva SNS Nela Kuburović Kisić najoštrije je danas osudila govor i izlive mrznje bivseg narodnog poslanika Srđana Noga upućene predsedniku Aleksandru Vučciću i njegovoj deci.

Srđan Nogo je u emisiji Bez ustručavanja u produkciji KTV televizije rekao da će Vučić imati tragičan kraj, i ne samo on, već i cela njegova porodica.

“Svaki normalan čovek će se zapitati kakav moralni i politički monstum neko treba da bude, kada se sluzi nečijom decom, i pokušava da se mržnjom obračuna sa neistomišljenicima”, navela je Kuburović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da svako može i treba da se bori za svoju politiku i ideologiju, ali da to čini idejama, radom i rezultatima, dok Nogove napade na Vučića vidi kao samo još jedan u nizu dokaza da danasnja opozicija apsolutno nema sta da pruzi i predlozi građanima Srbije, sem nasilja na ulicama, nasilja u institucijama, i kao sto vidimo nasilja u medijima.

“Kolika je njihova slabost i koliko je veliki njihov ocaj, upravo govori i to da ne prezaju ni od čega, pa čak i od napada na porodicu i decu, sto svima treba da bude sveto i nesto u sta se ne dira, bez obzira na politicke nesuglasice”, naglasila je Kuburović Kisić.

Veruje međutim da će nadlezni organi preispitati da li u ovakvom ponasanju postoje elementi krivicnog dela, jer, kako kaže, bez sumnje dovode u potencijalnu opasnost i ugrozavaju bezbednost predsednika i clanova njegove porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: