Bugarski parlament odbacio predlog novog Ustava

Bugarski parlament odbacio je danas kontroverzni plan premijera Bojka Borisa o promeni Ustava koji je podneo u avgustu u pokušaju da ublaži političku krizu.

Izvor: Beta

Sreda, 25.11.2020.

20:49

Bugarski parlament odbacio predlog novog Ustava
Depositphotos/fambros

Predlog o promeni Ustava, koji je nedavno kritikovala Venecijanska komisija, savetodavno telo Saveta Evrope za ustavna pitanja, dobio je samo 110 glasova za, dok je za većinu potrebni glasovi 160 od 240 poslanika.

Konzervativna vlada pokrenula je tu inicijativu u pokušaju da oslabi protestni pokret, koji žestoko osudjuje navodne veze vlasti sa oligarhijom.

Medjutim, ta odluka koja se smatra manevrom za kupovinu vremena i ostanak na vlasti do narednih parlamentarnih izbora zakazanih u martu 2021. godine, izazvala je burnu reakciju protestnog pokreta.

U Sofiji je početkom septembra u sukobu demonstranata i policije povredjeno oko 45 osoba.

Venecijanska komisija je sa svoje strane saopštila da žali što za pokretanje ustavne reforme nije prethodno održana odgovarajuća javna rasprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: