U Prištini ukinute odluke Hašima Tačija

Priština -- Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani ukinula je četiri ukaza Hašima Tačija o imenovanju generalnih konzula u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/ VALDRIN XHEMAJ
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

U obrazloženju odluke kojom su ukinuti ukazi o imenovanju konzula u glavnim gradovima Češke, Slovenije i Severne Makedonije se navodi da se generalni konzulati, po pravilu, ne otvaraju u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

"Pored toga, na osnovu informacija koje su nam dostavljene za te generalne konzule, nije bilo akta o prihvatanju od zemlje domaćina. U međuvremenu, u vezi sa slučajem konzula u Tirani, v.d. predsednika Osmani je odlučila da ukine ukaz o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova, koji prethodni predsednik nije uzeo u obzir", saopšteno je iz njenog kabineta.

Dnevnik Koha ditore je prethodnih dana izveštavao o nepoštovanju procedura prilikom izbora jednog broja ambasadora i generalnih konzula, navodeći kao najnoviji primer imenovanje sina poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Hadžija Šalje, Fljakrona, na mesto generalnog konzula u Pragu.

Izbor Šalje je u medijima povezan sa glasom koji je njegov otac kao poslanik dao izboru nove takozvane Vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, a na zahtev predsednika Tačija i lidera ABK Ramuša Haradinaja, što je Šalja javno objavio na sednici kada je izabrana nova Vlada.

Hoti je izjavio ranije danas kako je za imenovanje Šalje saznao iz medija kao i da nije konsultovan u tom postupku.

strana 1 od 98 idi na stranu