"Skandalozan intervju Zorana Zaeva"

Skoplje -- Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski ocenio je da je skadalozan intervju premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva bugarskom mediju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/MALTON DIBRA
Foto: Epa/MALTON DIBRA

Zaev u tom intervjuu negira antifaštičku borbu makedonskog naroda.

"Zaev u ovom skadaloznom intervjuu negira antifašističku borbu građana i naše pravo da se pozivamo na to nasleđe. On prihvata da je ovde postojala bugarska administracija i praktično makedonske borce za nezavisnu makedonsku državu koji su u Drugom svetskom ratu borili protiv fašističkog okupatora izjednačava sa istim tim okupatorom" rekao je Mickoski.

Lider opoziciog VMRO DPMNE je istakao i da je Zaev u intervjuu za Bgnes potvrdio da su tačne njegove tvrdnje da bugarske vlasti traže novi dogovor ili aneks već potpsanog dogovora za dobrosusedstvo, što je ranije iz vrha vlasti negirano.

"Ovaj intervju za bugarski medij očigledno predstavlja udvaranje bugarskoj javnosti i priprema makdonske javnosti, gde Zaev nespretno i grubo iznosi teze koj mogu da predstavljaju ozbiljno narušavanje pregovaračkih pozicija, a time i evropske budućnosti Makedonije i makedonskih građana", rekao je Mickoski.

U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes (bgnesagency.com) Zaev je rekao da su tokom Drugog svetskog rata na početku Bugari bili "administratori" na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priključili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska vojska, zajedno, oslobodile Skoplje i druga mesta.

"Bila je neka admistracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je deo antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, celi region, Skoplje. I to je jedan lep deo naše istorije koji čini da budemo još jedinstveniji", rekao je Zaev.

On je istakao da Makedonci i Bugari "nemaju podeljenu istoriju, ni ukrštenu, već zajedničku" i ocenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu