Krizni štab doneo odluku o školama i vrtićima VIDEO

Beograd -- Održana je sednica Kriznog štaba, a glavna tema ovog puta su škole, odnosno prelazak na nastavu na daljinu putem interneta.

Izvor: B92, Blic
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/belchonock
Ilustracija: Depositphotos/belchonock

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je nakon sednice Kriznog štaba da učenici do 5. razreda osnovnih škola ostaju u dosadašnjem režimu rada.

"Vrtići se neće zatvarati, nema za to potrebe niti opravdanja. Od petog do osmog razreda idu na onlajn sistem i taj sistem će trajati sve do početka raspusta. Ta odluka važi i za sve srednje škole", rekao je on.

Raspust će početi 21. decembra i trajaće do 20. januara.

"Doneli smo odluku da zimski školski raspust počne 21. decembra ove godine, a završi se 20. januara naredne godine. Samo za neki dan je duži nego do sada ali ćemo obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima i da učenici i studenti budu što više kod svojih kuća", rekao je doktor Branislav Tiodorović nakon

"Želimo da do početka raspusta sistem škola funkcioniše", rekao je epidemiolog Branislav Tiorodović.

Dr Tiodorović je rekao da se i fakultetima preporučuje onlajn nastava, ali da neki poput Medicinskog moraju da prilagode praktične vežbe.

On je rekao da je važno da izdržimo ovu i narednu nedelju, jer se nakon toga, početkom decembra, očekuje zaravnavanje krive.

“Krizni štab je imao težak zadatak i kroz ceo ovaj period. Morali smo da dobro izvagamo i da donesemo odluke koje će predstavljati održivost zdravstvenog sistema”, naveo je epidemiolog Tiodorović.epide

"Nema potrebe za vanrednim stanjem"

Tiodorović je rekao da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, kao i da za sada neće biti zabrane kretanja.

"Znate kako naš narod reaguje ako kažemo da se kriva zaravnila, kako smo prošli u pethodna dva talasa, odmah se opuste. Morate da mislite i na taj psihološki apspekt", objašnjava dr Tiodorović.

"U celoj Srbiji imamo situaciju da je veći broj zaraženih učenika u srednjim školama, ali to je do 0,24%. U osnovnim školama, imamo više problema sa nastavnicima, nisu samo zaraženi, neki su i izolaciji jer je neko od njihovih kontakata zaražen", dodao je on.

Kada je reč o generalnoj situaciji sa koronavirusom u Srbiji, on je rekao da situacija nije jednaka u celoj zemlji.

"Ohrabruju podaci za Beograd, gde sada novozaraženi čine trećinu ukupnog broja, to je možda pozitivno", rekao je on i dodao da je u Vojvodini situacija vrlo teška situacija, a celu situaciju u zemlji ocenio je kao vanrednu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu