Pitanje svih pitanja su škole; Ružić: Spremni smo; Kon o tome do kada

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa u Srbiji zakazana je za danas u 13 časova. Glavna tema, pretpostavlja se, biće rad škola.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock

Pročitajte još:

UŽIVO Poslednji alarm upalio je Kragujevac: Nema više mesta na kiseoniku

Nove mere, donete prošle nedelje, stupile su na snagu u utorak.

Nakon novog ograničenja rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, očekuje se da se na današnjoj sednici prvenstveno raspravlja o daljem radu škola.

Naime, od kako se situacija sa koronavirusom drastično pogoršala, govori se o daljem radu škola i mogućnosti potpunog prelaska na nastavu na daljinu putem interneta. Podsetimo, neke opštine u Srbiji već su donele odlulku da đaci tih opština prate nastavu onlajn.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da očekuje da će na sednici Kriznog štaba biti razmotrene sve informacije kojima se raspolaže i na osnovu njih biti odlučeno da li postoji potreba da sve škole pređu na onlajn nastavu.

"Ne postoji mogućnost da vaspitno-obrazovni proces stane", rekao je Ružić i dodao da za sada u slučaju većeg zaražavanja u pojedinim sredinama, lokalni krizni štabovi mogu da donesu odluku i zatraže saglasnost za prelazak na onlajn nastavu preko nadležne školske uprave.

Kako su ranije naveli mediji, razmatra se nekoliko opcija, od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn nastavu, a mlađi i dalje idu na časove u učionice. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti držali bi onlajn nastavu.

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog, a vrtići bi i dalje bili otvoreni. Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn, ona bi mogla da bude oročena na 10 ili 15 dana, prenosi "Blic".

Takođe, govorilo se i o ranijem odlasku na zimski raspust, koji bi počeo i završio se u isto vreme za sve đake u Srbiji. Raspust bi mogao da počne već 20. decembra i da za đake u celoj Srbiji traje do 20. januara. Ova odluka još nije zvanično usvojena, a došla je kao predlog epidemiologa.

Kon o tome do kada će biti onlajn nastava

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je jutros za TV Prvu da bi predlog da se pređe na onlajn nastavu bio oročen na nedelju dana, a da će se o predlogu o pomeranju zimskog raspusta tek govoriti. Važno je, kako je rekao, da se ne spoje grip i kovid. Opširnije u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu