Velika Britanija se povlači?

London -- Vlasti Velike Britanije razmatraju da povuku svoje sudije iz Vrhovnog suda Hongkonga jer Kina nastavlja da krši svoje međunarodne obaveze na toj teritoriji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, realinemedia
Foto: Depositphotos, realinemedia

To je izjavio britanski šef diplomatije Dominik Rab.

Velika Britanija, koja je više od 150 godina upravljala Hongkongom, sve do vraćanja tog grada u nadležnost Kine 1997. godine, upozorava da se novim zakonom o bezbednosti, koji je 30. juna zvanični Peking nametnuo Hongkongu, krši zajednička kinesko-britanska deklaracija koja je utrla put za vraćanje Hongkonga u okrilje Kine, preneo je Rojters.

Zvanični London se takođe usprotivio uvođenju novih pravila nametnutih iz Pekinga kojima se diskvalifikuju izabrani zakonodavci Hongkonga i vrši odmazda izvršne vlasti nad političkom opozicijom i disidentima.

"Ovaj period istorije Hongkonga, nakon vraćanja te teritorije Kini, izvor je najveće zabrinutosti ", napisao je Rab u predgovoru najnovijeg, redovnog šestomesečnog izveštaja o Hongkongu.

Rab je najavio da će sa lordom Ridom, predsednikom Vrhovnog suda Velike Britanije, razmotriti da li je prikladno da britanske sudije i dalje ostanu na položajima povremenih sudija honkoškog Vrhovnog apelacionog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu