Kina okreće svet naglavačke: Nismo mi, Italija je

Nakon nedavne studije italijanskih lekara da je koronavirus možda zabeležen u Italiji još u septembru 2019, javila se Kina koja je do sada smatrana izvorom.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2020.

10:02

Kina okreće svet naglavačke: Nismo mi, Italija je
EPA-EFE Wu Hong

Prema pisanju "Njujork posta", Kina je iskoristila taj izveštaj u svoju korist, odnosno kako bi ubacla crv sumnje u dosadašnje opšteprihvaćeno stanovište da je upravo njen region Vuhan izvor smrtonosnog koronavirusa koji je izazvao svetsku pandemiju i zaključao brojne zemlje sveta.

Zvaničnici Pekinga sada namerno guraju tu italijansku studiju po kojoj je moguće da se virus kovid 19 proširio Evropom u septembru 2019. godine, odnosno tri meseca pre nego što je zvanično potvrđen prvi slučaj u Kini.

Kina je, doduše, i ranije dovodila u pitanje stanovište da je ona izvor zaraze, tvrdeći da je Španija izvor virusa, kao i da su virus u Vuhan doneli američki vojnici prošle godine, tokom vojnih vežbi.

Pekingu sada naruku ide i izveštaj italijanskog Nacionalnog instituta za kancer, koji na osnovu svojih ispitivanja rađenih kod onkoloških pacijenata pre zvaničnog početka pandemije došao do zaključka da su ti pacijenti imali određena antitela karakteristična kod pacijenata koji su preležali koronavirus.

Svim medijima je dat signal da "guraju" tu informaciju, pišu svetki mediji.

"To još jednom ukazuje na činjenicu da je praćenje izvora virusa komplikovan proces koji bi trebalo ostaviti naučnicima", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nakon početnog uveravanja sveta da je Kina izvor virusa, Svetska zdravstvena organizacija naknadno se oglasila saopštenjem da je ipak moguće da se virus potajno širio negde drugde, a ne u Kini.

Međutim, mnogi naučnici ipak su skeptični po pitanju italijanske studije, tvrdeći da njihov zaključak i pronalazak ipak ne isključuju da je Kina izvor svetske pandemije.

Kina je već odavno optužena da je znatno kasnila sa prijavom pandemije, tako da se ne zna precizno ni kada je tamo nastala, a osim toga Kina ima veoma jake ekonosmke veze sa severom Italije, navodi list "UK tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: