Vesić najavio tužbu u Strazburu: Priština nije zaustavila mene već Grad Beograd

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu jer mu je vlast u Prištini zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Dragan Kujundžić
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Vesić je naveo da očekuje od toga suda da kaže li je u Evropi dozvoljeno zabranjivati kretanje ljudi.

On je za TV Pink ponovio da je kao razlog za zabranu njegovog ulaska na KiM u ponedeljak navedeno da je ''opasnost po bezbednost'' i ocenio da je to ''formalan'' razlog, a da je suštinski razlog ono što je, kako kaže, trebalo da uradi u Kosovskoj Mitrovici, odnosno, da potpiše povelju o bratimljenju tog grada sa Beogradom.

Vesić je rekao da je trebalo da obidje i radove na stambenoj zgradi u Kosovskoj Mitrovici, za smeštaj 20 izbegličkih porodica koje žive duže od 10 godina u kolektivnom smeštaju, kao i na izgradnji parka i igrališta što finansira Grad Beograd.

''Poruka Prištine Srbima na KiM je da srpska deca nemaju pravo na park i igralište, a da Srbi nemaju pravo na stanove. Priština nije zaustavila mene već Grad Beograd.

"To je kršenje Briselskog sporazuma. Ovo najbolje pokazuje zašto ne dozvoljavaju formiranje ZSO jer bi Srbi sa KiM saradjivali sa čitavim svetom, ne samo sa Beogradom'', rekao je Vesić.

On je naveo da se u EU promoviše saradnja izmedju gradova, a da je Priština juče pokušala da spreči saradnju Beograda i Kosovske Mitrovice.

''To je politika da treba stvarati stalnu nesigurnost i stvarati uslove da Srbi napuste KiM. Ta politika se sprovodi od Prizrenske lige. Da je Hoti hteo da napravi igralište u Preševu, mi ga ne bismo sprečili jer mislimo da i srpska i albanska deca treba da imaju igralište'', naveo je Vesić.

strana 1 od 98 idi na stranu