"Državni organi hitno da zaštite Abazovića"

Podgorica -- Pretnje Dritanu Abazoviću su pretnje svemu normalnom i progresivnom u našoj zemlji, saopštio je mandatar crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

On je poručio da državni organi hitno treba da preduzmu sve mere zaštite Abazovića, ali i ostalih građana Crne Gore.

"Crna Gora nikada više ne smije da bude država u kojoj su u pitanje dovedena osnovna ljudska prava", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Uprava policije (UP) saopštila je da je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) dostavila dokument u kojem je naznačeno da na osnovu svih podataka kojima raspolaže taj državni organ ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je predsedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost.

Takođe, iz UP su kazali da na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, Centra bezbednosta Podgorica i Centra bezbednosti Bar, ne postoje operativna podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost.

Podsetimo, izvršni direktor GP URA Zoran Mikić kazao je na konferenciji za novinare da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi život Abazovića, te poručio da će direktor Uprave policije i ostali čelnici sektora bezbednosti snositi direktnu odgovornost ukoliko se nešto dogodi lideru Ure.

"Zoran Mikić je pozvan u Upravu policije radi sastanka sa pomoćnikom direktora Uprave policije Draganom Blagojevićem, koji je tom prilikom upoznat o preduzetim mjerama i radnjama iz domena Uprave policije na okolnosti zahtjeva za izradu bezbjedsnosne procjene ugroženosti Dritana Abazovića", piše u saopštenju.

Kako se navodi, sektor za obezbeđenje ličnosti i objekata je Agenciji za nacionalnu bezbednost uputio zahtev za izradu bezbednosne procene ugroženosti Dritana Abazovića i njegove imovine, jer je shodno Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbeđuje Uprava policije, ovaj državni organ nadležan za izradu bezbednosne procene stepena ugroženosti.

"Zahtjev za prikupljanje svih operativnih podataka i saznanja u vezi eventualne bezbjednosne ugroženosti Dritana Abazovića, od strane Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, upućen je i Sektoru kriminalističke policije, Centru bezbjednosti Podgorica i Centru bezbjednosti Bar. Uprava policije u odnosu na Abazovića preduzima operativne mjere i radnje", ističu iz UP.

"Preduzimamo aktivnosti na zaštiti Abazovića"

Uprava policije je saopštila da u kontinuitetu preduzima zakonom propisane aktivnosti na zaštiti predsednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Kazali su da, shodno zakonskim procedurama, Abazović i svi oni koji poseduju bilo kakve informacije o njegovoj ugroženosti imaju mogućnost da obaveste nadležne državne organe o eventualnim saznanjima.

"Uprava policije sprovodi opsežne provjere sa ciljem utvrđivanja činjenica sa kojima je policija upoznata od predstavnika medija i javnih istupa pojedinaca. Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mjera i radnji dođe do osnova sumnje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost od strane bilo kog lica, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policijski službenici će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica", navodi se u saopštenju UP.

Ističu da se prethodno se i Abazović javno zahvalio Agenciji za nacionalnu bezbednost i Upravi policije na angažovanju u odnosu na njegovu bezbednost.

Naglasili su da će nadležne bezbednosne službe nastaviti sa prikupljajanjem svih podataka i saznanja koja se tiču bezbednosti Dritana Abazovića i ukoliko se za tim ukaže opravdana potreba, uz međusobnu komunikaciju sa Zoranom Mikićem i Dritanom Abazovićem, Uprava policije će preduzeti i druge potrebne mere i radnje iz domena svoje nadležnosti.

"Mikiću je saopšteno da je preporuka da uvijek, kad god za tim postoji potreba ili kada procijene da je to neophodno, on ili gospodin Dritan Abazović ostvare komunikaciju sa organizacionim jedinicama Uprave policije nadležnim za teritoriju koja je mjesto stanovanja, ili kretanja i boravka gospodina Dritana Abazovića, kao i sa Sektorom za obezbjeđenje ličnosti i objekata", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu