Dijagnoza: "Car je go"; Terapija: Recite istinu

Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) oglasilo se u ponedeljak uveče saopštenjem u kom su postavili dijagnozu stanja zdravstvenog sistema.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 24.11.2020.

07:15

Dijagnoza:
Tanjug/AP Photo/Jenny Kane

Oni tvrde da se sistem praćenja kontakata i određivanja epidemioloških mera koji drži pod kontrolom širenje epidemije raspao, a da je testiranje doseglo maksimum ljudskih i tehničkih mogućnosti, prenosi Jutarnji list.

U saopštenju se takođe poručuje i da Ministarstvo zdravlja odluke o respiratorima i smeštaju bolesnika u sportskim dvoranama ostavlja radnicima na terenu čime, vojničkim rečnikom, "generali odluke prepuštaju vojnicima".

Za ove dijagnoze HUBOL daje i terapiju.

"Budući da na Medicinskom fakultetu nismo imali ni obavezni ni izborni predmet Politička korektnost i zamagljivanje stvarnosti, budući da nismo političari koji su tu veštinu brusili u političkim školama i stranačkim hodnicima, obraćamo se hrvatskoj javnosti, Nacionalnom stožeru, Ministarstvu zdravlja, onima koji svojim (ne)odlučivanjem sledećih sedmica imaju odgovornost hoćete li vi imati krevet i ruke koje znaju šta rade u bolnici, za lečenje infarkta, ukliještene hernije ili COVID-19 bolesti", navodi se na početku saoptenja i dodaje:

"Zato na temelju javno dostupnih činjenica, postavljamo dijagnozu sadašnjeg stanja zdravstvenog sisema i predlažemo terapiju."

Dijagnoza je "Car je go"

• Sistem praćenja kontakta i određivanja epidemioloških mera koji drži pod kontrolom širenje epidemije se raspao. Činjenice su da veliki broj obojelih ne dolazi iz samoizolacije, oboleli sami obaveštavaju svoje bliske kontakte, a oni sami obaveštavaju svoje lekare. Nema ni sistemske provere sprovođenja izolacije i samoizolacije. Posledica je slobodno širenje virusa u populaciji.

• Sistem testiranja je dosegao maksimum ljudskih i tehničkih mogućnosti. Činjenica je da se na testiranje građani naručuju sa zakašnjenjem od nekoliko dana, a rezultati se čekaju i do 5 dana. Razlog tome je činjenica da nije na početku osigurana i organizovana široka mreža testiranja po celoj Repubici Hrvatskoj jer je središte moći u početku epidemije držala članica stožera koja po Pravilniku o specijalističkim kompetencijama na to nema pravo.

• Bolničke ustanove u kojima s leče oboleli su pred popunjavanjem svojih kapaciteta. Činjenice su da se bolesnici iz ŽB Čakovec premeštaju u KB Dubrava u Zagrebu, pacijenti iz OB Varaždin će se uskoro smeštati u šatore ispred bolnice, u bolnicama se otvaraju nova odeljenja i jedinice intenzivnog lečenja u prostorima u kojima su kreveti jedan do drugoga i u kojima će pacijenti biti ugroženi od sekundarnih infekcija uzrokovanih višestruko otpornim bakterijama. Jedina zagrebačka COVID bolnica je ovih dana popunjena 83%, te će se ovim tempom prema rečima direktora napuniti za dve sedmice.

• Ne postoje napisani kriterijumi Ministarstva zdravljaa prema kojima će se pacijenti stavljati na respirator kad/ako ne bude više osoblja ni aparata. Isto tako ne postoje jasni klinički kriterijumi koji pacijenti će se premeštati u sportske dvorane. Sve to Ministarstvo ostavlja na odluku radnicima na terenu. Vojničkim rečnikom rečeno, generali su odluke prepustili vojnicima.

Predložena terapija

• Jedini način sprečavanja urušavanja bolničkog sistema koji neće moći zbrinjavati ne-COVID i COVID bolesnike je smanjiti priliv COVID bolesnika. Ne samo smanjiti rast na iste brojke. Kontinuirano isti rast dovodi do istog scenarija. Svakodnevni veliki priliv novoobolelih napuniće ovim brojevima bolnice za dve sedmice. Mere treba doneti odmah.

• Jasno komunicirati prema građanima stanje epidemije. Umirujuće poruke da je sistemv daleko od kolapsa jednostavno nisu istinite. Većina direktora zdravstvenih ustanova su produžena ruka politike koja ih je postavila, stoga razgovarajte sa zdravstvenim radnicima koji rade na COVID odeljenjima. Edukacija ljudi o načinima sprovođenja mera koja se svodi na poruke #ostanimoodgovorni u gornjem desnom uglu TV-a i ponavljanjem "držite se mjera" nije dovoljno.

• Epidemije su kontrolišu epidemiološkim merama. Ni jedan političar to neće učiniti umesto epidemiologa. Uključite stručnjake koji se bave epidemiologijom zaraznih bolesti i poslušajte ih. Bez političkih korekcija njihovih mišljenja. Oni jasno kažu da je osnovna mera, uz higijenu ruku, pravilno nošenje maski i provetravanje prostorija, udaljenost ljudi. Sve aktivnosti u kojima dolazi do zaražavanja zbog bliskog kontakta, a nisu nužne, odložite ili prebacite na on-line platforme. Odmah. Ne nakon "razmišljanja o merama". Odredite prioritete. To rade odgovorna vođstva. U ovom trenutku je prioritet mesto u bolnici jer ih svakim danom sve manje ima.

• Preuzmite odgovornost. Nije politikantstvo reći istinu. Tu reč koriste slabići u nedostatku argumenata. Pokažite hrabrost. Prestanite svoje politikantstvo koristiti u suzbijanju epidemije. Kako vidite i vi, i mi, i građani, to ne pomaže.

Virus se slobodno širi. Recite tačnu dijagnozu i što pre provedite preciznu i delotvornuu terapiju. Vremena, kreveta u bolnicama za sve bolesti i ruku koje znaju da rade oko tih kreveta je sve manje", stoji u saopštenju HUBOL-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: