Kon: Na Kriznom štabu rasprava o dve tačke, tema su i škole

Epidemiolog Predrag Kon upozorio da je problem u Srbiji ogroman priliv novih pacijenata obolelih od kovida i da se stalno iznalaze dodatni bolnički kapaciteti.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

Kon je ocenio da je to sastavni deo epidemije koja je, kako je rekao, vrlo podmukla.

"Nažalost, nedovoljno poštovanje svih mera dovelo nas do ovog tako naglog uspona. Mi smo previše naglo skočili, to bi bilo mnogo lakše za zdravstveni sistem da smo zajedno više učestvovali. To nije primedba, nego činjenica", kazao je Kon.

On je kazao da ipak postoje ohrabrujuće vesti po pitanju Beograda.

"Teško može da se kaže da je epidemija pod kontrolom. Međutim, ono što može eventualno da nas malo ohrabri u ovakvoj nepovoljnoj, negde čak i katastrofalnoj situaciji, jeste činjenica da je u Beogradu ispod 30 odsto zaraženih. Dakle, već nekoliko dana broj zaraženih u prestonici je do 2.200. Kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao dosegao je izgleda maksimum, pitanje je kako će to dalje teći. Problem je što je to na visokom nivou i to će trajati. Pratićemo trend, videćemo da li će broj novozaraženih početi da pada, ali svakako neće brzo padati broj zaraženih i to je sigurno", rekao je Kon.

Kon je po pitanju sahrane patrijarha Irineja rekao da je u prenosu bilo jasno da je bilo kršenje mera.

"Dosta je učinjeno i truda uloženo da se mere poštuju. Mi ćemo to videti kad vreme prođe", kazao je on.

On je kazao da sada nema vanrednog stanja i policijskog časa, ali da bi trebalo da se ponašamo kao da je on na snazi.

"Ljudi, ako ste stariji od 65, nemojte da izlazite, vodite računa da nemate rizične kontakte, makar to bili i najrođeniji. Ostanite dosledni čuvanju sebe i svog života, tako ćete pomoći sebi i svima ostalima", kazao je on.

Krizni štab će raspravljati o dve stvari

On je rekao da će Krizni štab na sednici u sredu raspravljati o proceni epidemiološke situacije, kao i o tome da li se donete mere poštuju.

"Svakako ćemo raspravljati o merama koje su do sada uvedene, ali i onima koje su bili ranije prelozi. To su pre svega škole, odnosno prelazak na onlajn nastavu. O tome će biti reč, a da li će biti doneta odluka, to ćemo videti", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu