Istraživanje: Ogromna većina za vraćanje vojnog roka, unutrašnji neprijatelj Srbije su dve stvari

Oko 73 odsto ispitanika smatra da je potrebno vratiti vojni rok zbog discipline mladih i tradicije.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2020.

19:56

Istraživanje: Ogromna većina za vraćanje vojnog roka, unutrašnji neprijatelj Srbije su dve stvari
Foto: EPA/Andrej Cukic

To pokazuje istraživanje "Stavovi građana o bezbednosti", čije je rezultate predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije kojoj veruje 65 odsto građana, koji takođe smatraju da u vojsci ima najmanje korupcije, rekla je istraživač BCBP Marija Ignjatović i dodala da građani veruju da Vojska može da zaštiti zemlju.

Stabilno je poverenje i u policiju, mada istovremeno više od 70 odsto građana smatra da je ona korumpirana i da štiti kriminalce povezane sa političarima, političare i finansijske moćnike.

Kada je reč o bezbednosnim pretnjama, građani smatraju da najveće pretnje dolaze iznutra - 73 odsto građana kao bezbednosnu pretnju vidi "belu kugu" i narkomaniju (69 odsto), a kao najveće spoljne pretnje vidi migrante (20 odsto), velike sile (18 odsto), SAD (17 odsto) i Kosovo (15 odsto).

Na pitanje u šta treba ulagati, građani na prvo mesto zbog koronavirusa stavljaju zdravstvo, zatim nabavku oružja, smanjenje zagađenja, povećanje plata za vojsku i policiju, u odbranu od poplava i druge prirodne nepogode i u opremanje policije.

Ignjatović je istakla da se iz toga vidi da su stavovi građana donekle oprečni, jer misle da najveće pretnje dolaze iznutra, a da treba jačati tvrdu moć i ulagati u vojsku i policiju.

Do toga dolazi jer posle Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, na trećem mestu građani veruju medijima, a najviše se informišu putem televizija koje ne preispituju kritički ono što govori vlast, kazala je Ignjatović.

Istraživač BCBP Marija Pavlović rekla je da se građani u Srbiji osećaju bezbedno i to pre svega u svom domu, ali da ne misle da državni organi doprinose njihovom osećaju bezbednosti.

Kada je reč o julskim protestima, polovina ispitanika veruje da je policija reagovala kako treba, uz poneki slučaj prekomernog korišćenja sile, i smatraju da je svako ko ode na nasilne proteste sam kriv za ono što ga je snašlo, čak i ako ne uradi ništa pogrešno.

Kada je reč o epidemiji, Pavlovićeva je rekla da je istraživanje sprovedeno krajem septembra i početkom oktobra i da se tada 63 odsto građana osećalo bezbedno, ali da misli da bi taj broj danas bio manji, zbog porasta broja zaraženih.

Saradnik BCBP Saša Đorđević rekao je da se u Srbiju ponovo vraća zabrinutost građana zbog organizovanog kriminala, jer se stalno dešavaju mafijaška ubistva ili "dizanje automobila u vazduh".

On je dodao da istraživanje pokazuje da se kod građana stvara nerealno očekivanje da vojska može da reši unutrašnje probleme, iako joj je uloga da štiti građane od pretnji spolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: