Potvrda o promeni pola od sada u matičnim knjigama Srbije

Od danas omogućeno da u matične knjige u Srbiji bude upisana promena pola obavljena u inostranstvu.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2020.

17:22

Potvrda o promeni pola od sada u matičnim knjigama Srbije
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Zaštitnik gradjana saopštio je danas da je posle postupka kog je pokrenuo po pritužbi, omogućeno da u matične knjige u Srbiji bude upisana promena pola obavljena u inostranstvu.

Navodi se da je po prijemu pritužbe državljanke Srbije sa prebivalištem u inostranstvu, ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Postupak je pokrenut za kontrolu rada kabineta koji je zadužen za izdavanje potvrda o promeni pola, kao i rada Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja.

"Inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, na zahtev zaštitnika građana utvrdila je nepravilnosti i nejasnoće u radu Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS i Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja prilikom primene Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je ombudsman od Ministarstva zdravlja zatražio da preduzme "sve zakonske mere na ispravljanju utvrdjenih nepravilnosti i na izdavanju potvrde o promeni pola od strane nadležne zdravstvene ustanove u slučaju pritužilje, kako se ovakvi propusti ne bi dešavali u budućnosti".

"Inspekcija Ministarstva zdravlja je obavestila zaštitnika gradjana da je preduzela sve zakonom propisane mere i da je nadležna zdravstvena ustanova izdala i poslala potvrdu o promeni pola nadležnoj matičnoj službi u Srbiji", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: