"Brojke su frapantne, 1.000 onih koji su danas zaraženi završiće u bolnici"

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da su brojevi vezani za koronavirus u Srbiji frapantni.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/ TV B92
Foto: Printscreen/ TV B92

"Imamo skoro 7.000 zaraženih danas i možete da naslutite šta nas čeka u sledećih pet do sedam dana", upozorio je on za Radio-televiziju Vojvodine.

Gojković je kazao da će za 10 do 15 dana 1.000 ljudi koji su danas zaraženi završiti u bolnicama i taj trend je isti svakog dana.

"Izuzetno je prenapregnut zdravstveni sistem, ogroman je priliv u bolnicama, to su svi oni kojima je potrebno intenzivno lečenje", kazao je Gojković.

On je dodao da se u Srbiji troše velike količine kiseonika.

"Mi za jedan dan koristimo koseonika kao nekada za dva meseca, ogromna je potrošnja sanitarnog materijala i lekova, ogroman je iscrpljujući rad svih radnika", upozorio je on.

Kako je rekao, u Srbiji se još nije pojavio grip, još smo u jesenjem režimu i tek namstiže zima.

"Nema kraja, mi svaki dan imamo 10 odsto na prethodni dan zaraženog medicinskog osoblja, jer nam je virus u cirkulaciji, zdravstveni radnici se zaražavaju preko porodica, to je ono što je apel svih nas - da moramo da sprečimo novo zaražavanje", rekao je Gojković.

"Nemamo mogućnosti da otvaramo intenzivnu negu do beskraja, to ne može niko na svetu", istakao je on.

Kako je naveo, da bismo zaustavili epidemiju, moramo biti maksimalno odgovorni, solidarni i da pokažemo da smo kao narod i nacija odgovorni.

"Moramo da shvatimo da kad je hladno - obučemo kaput, kad je epidemija - nosimo maske, ako to budemo shvatili, izaći ćemo kako treba iz svega ovoga", zaključio je on.

O situaciji u Srbiji u vezi sa koronavirusom iz minuta u minut možete pratiti OVDE.

strana 1 od 209 idi na stranu