Jemenski pobunjenici tvrde da su napali naftno postrojenje u Džedi

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su danas da su novom krstarećom raketom pogodili saudijsko naftno postrojenje u lučkom gradu Džeda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2020.

10:39

Jemenski pobunjenici tvrde da su napali naftno postrojenje u Džedi

Navode da se to desilo samo nekoliko sati nakon što je završen virtuelni samit lidera G 20, kojim je predsedavala Saudijska Arabija.

Kraljevina nije potvrdila da je izvršen bilo kakav napad, ali se na video snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi požar u pogonu saudijske naftne kompanije u Džedi.

General-major Jehija Sarije koji je i portparol vojske pobunjenih Huta napisao je na Tviteru da su pobunjenici ispalili novu krstareću raketu "Kuds-2" na to postrojenje. Na mreži je objavio satelitsku sliku koja se podudara sa Aramkovom fabrikom sirovina u kojoj se čuvaju naftni proizvodi u rezervoarima.

Taj objekat nalazi se jugoistočno od medjunarodnog aerodroma Kralj Abdulazis u Džedi, velikog aerodroma na kome sleću muslimanski hodočasnici na putu do obližnje Meke.

Video-snimci objavljeni na internetu prikazuju područje sa cisternama na kome se vidi fabrika u plamenu, čuju sirene i policijski automobili pored autoputa u blizini objekta.

Napad za koji Huti tvrde da se dogodio dolatzi odmah posle posete odlazećeg američkog državnog sekretara Majka Pompea Sudijskoj Arabiji gde je razgovarao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija bori se protiv Huta koji imaju podršku Irana, od marta 2015. godine, nekoliko meseci nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Jemena, Sanu. Rat je od tada ušao u pat poziciju, Saudijska Arabija se suočila sa kritikom medjunarodne zajednice zbog vazdušnih napada u kojima ginu civili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: