Ako se Hrvati ne vakcinišu, biće u problemu

Ako se obistine analizie da većina Hrvata ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, bićrmo u problemu, upozoravaju tamošnji stručnjaci.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 23.11.2020.

08:10

Ako se Hrvati ne vakcinišu, biće u problemu
EPA-EFE Christian Bruna

Kako prenosi Index.hr, ukidanje epidemioloških mjera u velikoj meri zavisiće od nivoa kolektivnog imuniteta, koga neće biti ako ne bude vakcinacije.

Istraživanje o vakcinaciji protiv koronavirusa, čije je rezultate objavio RTL, pokazalo je da će se samo 13 odsto ispitanika sigurno primiti vakcinu, dok će ih 30 odsto to verovatno uraditi. S druge strane, čak 36% ispitanika verovatno se neće vakcinisati, a 21 ODSTO se sigurno neće primiti.

Index.hr još navodi i da to istraživanje ne treba uzimati zdravo za gotovo, odnosno da nije reprezentativno, a ističe se i da će se, kako vreme odmiče, odnos onih koji žele da se vakcinišu i onih koji to nikako neće učiniti, sgurno menjati.

Ipak, za očekivati je da pokrivenost stanovništva vakcinom u Hrvatskoj u sledećoj godini, kada one stignu, neće biti dovoljno visoka da bi omogućila stvaranje kolektivnog imuniteta.

U prilog tome govori činjenica o vrlo niskoj vakcinaciji hrvatskog stanovništva protiv sezonskog gripa, koja nije dovoljna čak ni da se zaštite svi rizični.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: