Sahranjen raščinjeni vladika Artemije VIDEO

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije sahranjen je danas u rodnom selu Lelić kod Valjeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2020.

17:25

Sahranjen raščinjeni vladika Artemije VIDEO
Foto: Depositphotos/rglinsky

On je sahranjen u manastiru Nova Nikeja, koji je inače bio njegova zadužbina.

Artemije je preminuo u 85. godini od posledica koronvariusa.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-materijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, inod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa. Prethodno je od posledica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Podsetimo, od posledica zaraze koronavirusom preminuo je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a pre njega i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: