Brnabićeva: EU ostaje prioritet, ne postoji plan B; Pristup će biti politička odluka EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da bude deo Evropske unije i da ne postoji plan B.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

14:37

Brnabićeva: EU ostaje prioritet, ne postoji plan B; Pristup će biti politička odluka EU
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Brnabićeva je na onlajn samitu "Beogradski ekonomski forum" ponovila da strateški prioritet Srbije i ključni fokus spoljne politike ostaje članstvo u EU i istakla da je proces evropskih integracija jednako važan i za region i za Srbiju.

Primetila je da sve zemlje regiona ulažu napore da bi taj proces ubrzale.

Brnabićeva je ponovila da je proces evropskih integracija jednako važan za region, kao i za samu Evropsku uniju.

"Ne mislim da EU kao takva može nastaviti bez Zapadnog Balkana integrisanog u Uniju", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je zahvalila komesaru Oliveru Varheljiju na njegovom liderstvu i zbog toga što u okviru Evropske komisije "gura" proces proširenja i podstiče na ubrzanje reformi i približavanju EU što je pre moguće.

"Znamo gde želimo da budemo, znamo da želimo u EU. Za Srbiju nema opcije B. Želimo da budemo deo EU, jer je to u našem interesu i zato što delimo sistem vrednosti EU", poručila je Brnabićeva.

Kako je rekla, šta god budu interne odluke EU ili zemalja članica u smislu brzine pristupanja, Srbija je odlučna da nastavi da se kreće "evropskom stazom".

"Reforme do 2024, pristup će biti politička odluka EU"

Brnabićeva je izjavila i da je cilj Srbije da sve ključne reforme na evropskom putu sprovede do 2024. godine, kako bi mogla da se 2025. godine priključi Evropskoj uniji, mada će to, naglašava, na kraju, ipak, biti politička odluka.

Na 20. beogradskom ekonomskom forumu, Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije jedino što može jeste da utiče na brzinu sprovođenja reformi, ali ne i na odluku članica Evropske unije kada će prihvatiti nove članice.

"Cilj koji smo mi zacrtali jeste da završimo sve ključne refomre do 2024. godine, kako bismo mogli da se pridružimo EU 2025. godine. Jeste ambiciozno, ali je to cilj koji možemo dostići", rekla je Brnabićeva.

Nova vlada će se, ističe premijerka, više nego ikada fokusirati na reforme u vladavini prava, kao i na sve oblasti koje utiču na vladavinu prava.

Druge ključne oblasti, navodi, biće reforme u ekonomiji i javnoj administracije, gde je i do sada, ističe Brnabićeva, Srbija dosta postigla.

Brnabićeva naglašava da Srbija reforme sprovodi zbog sebe, kako bi naša zemlja bila evropska i koje su, dodaje, potrebne kako bi društvo bilo jače, prosperitetnije, sa jednakim mogućnostima, kako bi ekonomija nastavila da raste, ali i zbog transparentnosti i efikasne javne administracije.

"I na kraju krajeva, zbog kvalitetnijeg života naših građana. Međutim, kada će Srbija postati članica EU, na kraju će to biti politička odluka, bez obzira na sve reforme koje sprovedemo", podvukla je Brnabićeva.

Primetila je da je Srbija sada mnogo spremnija da postane članica Unije, nego što su bile Rumunija ili Bugarska kada su postale članice.

Naglašava da Srbija ne odustaje od Evropske unije, uprkos tome što je doživela mnoge kritike tokom borbe sa kovidom da je bila nesolidarna, ipak je to, ističe, najbolji projekat mira u istoriji čovečanstva.

"EU je bila i danas jeste projekat mira i najuspešniji projekat u istoriji čovečanstva. EU je donela više od sedam decenija mira na evropskom kontinentu, a samim tim donela je i kvalitetniji život građanima i stabilnost", rekla je Brnabićeva.

Zbog toga, navodi, Zapadni Balkan traži članstvo u EU kako bi osigurao dugoročni mir i to u regionu koji je, kaže premijerka, "uvek bio pod nevoljama".

"Članstvo pruža mogućnost da ostavimo prošlost iza sebe i da ostvarimo prosperitet u okviru veće evropske porodice nacija, bez granica i sa slobodnim kretanjem ideja, roba, usluga, ljudi...", istakla je Brnabićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: