Broj se može množiti sa deset: "Ako otkrijemo 6.000, tog dana je 60.000"

Epidemiolog dr Predrag Kon je naveo da je prisutnost virusa ogromna i da ne možemo znati ko je zarazan, a ko nije. Dodao je da ima mnogo više zaraženih.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 23.11.2020.

10:00

Broj se može množiti sa deset:
Foto: Printskrin, TV Prva/arhiva

"Taj broj se slobodno može kod nas množiti sa deset. Mi ako otkrijemo 6.000, tog dana je 60.000", rekao je Kon.

"To je dinamična stvar, jer on posle nedelju dana, osam, devet dana više ne izlučuje virus, a posle 14 dana sigurno ne izlučuje virus. Tako da ta prisutnost zaraznih nije 60.000 pa da množite sa mesec dana i dobijete 1.800.000, ali je prisutnost virusa ogromna."

Dodao je da procenat zaražavanja u školama nizak i da su škole bezbedna mesta za učenike, kao i da se nastavnici uglavnom zaražavaju izvan škole.

Kon je naveo da je komunikacija škola i nadležnih organa fascinantna i da svakodnevno iz beogradskih škola pristiže veliki broj informacija u vezi sa kovidom 19.

"Vidi se usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu"

Kon je rekao za RTS da su se mere na sahrani patrijarha Irineja poštovale, ali i da je bilo onih koji se nisu pridržavali mera. Kako je naveo, tek će se za nedelju dana videti da li se neko zarazio.

Od sutra počinje primena novih mera, a Kon je naveo da je medicinski deo Kriznog štaba predložio rigoroznije mere. Kazao je da se vidi usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu, kao i da su prethodne mere tome doprinele.

Tražili smo oštrije mere

Medicinski deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv koronavirusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo, izjavio je još dr Kon.

Očekuje da te mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, kako kaže, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je zabrana javnog okupljanja za više od pet osoba na snazi, međutim, ističe da nije nikom padalo na pamet da se zabrani sahrana patrijarha Irineja, ali se tražilo poštovanje mera.

Kaže da je i on gledao na televiziji da je bilo slučajeva nepoštovanja mera i da nema uvid kako je to izgledalo ukupno gledano.

Dodaje da je isto tako video da su mnogi, naročito iz državnog vrha, nosili maske, i da je to bilo veoma prisutno. Naveo je da je sasvim sigurno došlo do zaražavanja, ali da će se to videti tek posle nedelju dana.

Govoreći o novim merama koje je predložio Krizni štab, Kon je naveo da je medicinski deo bio jednoglasan i da je predlog bio oštriji od onoga što je usvojeno.

Objasnio je da se to ne odnosi samo na zabranu rada do 17 časova, umesto do 18 časova, što je usvojeno, već i da se to odnosilo na uslužne delatnosti.

Epidemiolog je rekao da postoji i nešto što nije prihvaćeno i naglašava da su mere predložene kao nešto što je vrlo hitno, ali počinju da se primenjuju tek od sutra.

Kao obrazloženja za to Kon je naveo pripreme, sahranu patrijarha, ali i ekonomski momenat. Kaže da sve to može da razume, ali da treba da se čuje šta je medicinski deo Kriznog štaba predložio i da je to bilo rigoroznije. "Ne zato što mi hoćemo da zatvorimo nekog po svaku cenu, nego zato što je situacija tražila da to bude vrlo brzo i striktno", naveo je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: