Severnoafričko krilo Al-kaide dobilo novog lidera

Severnoafričko krilo Al-kaide dobilo je novog lidera nakon što su francuske snage u Maliju likvidirale prethodnog šefa ove džihadističke organizacije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.11.2020.

13:50

Severnoafričko krilo Al-kaide dobilo novog lidera

Ovo tvrdi SITE, obaveštajna organizacija sa sedištem u Vašingtonu koja nadzire sajtove islamističkih organizacija.

U video snimku SITE kaže se da je krilo Al-kaide Islamski Magreb, poznato po skraćenici AQIM, po prvi put prikazalo leš svog nekadašnjeg lidera Abdelmaleka Drukdela i saopštilo da na njegovo mesto dolazi Jazid Mubarak, poznat kao Abu Ubaida Jusuf al-Anabi.

AQIM je potvdio i da je nastradala misionarka iz Švajcarske Beatris Stokli, koja je kidnapovana u januaru 2016. godine u gradu Timbuktu, prestonici istoimenog regiona u Maliju, kao i da je AQIM za njenu smrt optužio neuspešni pokušaj "francuskih krstaša" da je oslobode, preneo je AP.

Severnoafričko krilo Al-kaide do sada je iznudilo milione dolara na otmice stranaca.

Direktorka SITE Rita Kac ocenila je da imenovanje Jusufa al-Anabija ne predstavlja iznenađenje, s obzirom da se on neprekidno pojavljuje na svim propagandnim materijalima ove grupe u poslednjih nekoliko godina i učestvovao je u svim glavnim operacijama AQIM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: