Rusija traži garancije za Sporazum o otvorenom nebu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će zahtevati garancije od potpisnika Sporazuma o otvorenom nebu da se potpuno pridržavaju svojih obaveza.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.11.2020.

11:43

Rusija traži garancije za Sporazum o otvorenom nebu

Ministarstvo je ovo saopštilo u kontekstu povlačenja SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu.

"Sada, kada su se povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, SAD očekuju od svojih saveznika da s jedne strane ometaju ruske izviđačke letove iznad američkih vojnih baza u Evropi, a s druge, da sa Vašingtonom dele fotografije i informacije prikupljene u izviđačkim misijama iznad ruske teritorije. Naravno, ovo je neprihvatljivo za Rusiju", kaže se u saopštenju.

"Zahtevaćemo čvrste garancije od preostalih potpisnika tog akta da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza. Prvo, da omoguće da se nadzire njihova teritorija i drugo, da se podaci prikupljeni tokom njihovih misija ne dostavljaju trećim zemljama, koje nisu potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu", poručuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneo je TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: