Suniog: Vlast u Prištini da bude spremna da se suoči sa prošlošću

Šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog, izjavio je da Evropska unija snažno podržava rad Specijalnog suda Kosova sa sedištem u Hagu.

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2020.

09:48

Suniog: Vlast u Prištini da bude spremna da se suoči sa prošlošću

Kako je rekao Suniog, EU posebno podržava činjenicu da sud svoj posao radi samostalno, bez ikakvog spoljnog uplitanja.

Suniog je u intervjuu za Kosovo Onlajn istakao da je puna saradnja sa tim institucijama od suštinske važnosti kao demonstracija posvećenosti tzv. Kosova vladavini zakona.

"Važno je uvek imati na umu da Specijalna veća neće smatrati odgovornim etničke grupe, organizacije ili zajednice, već samo pojedince", rekao je Suniog.

On je ukazao da je u tom kontekstu saradnja prištinskih vlasti i dalje ostaje presudna kako bi se demonstrirala posvećenost tzv. Kosova vladavini zakona i spremnost da se suoči sa svojom prošlošću.

Suniog je ukazao da odluka kosovske vlade o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije izaziva ozbiljnu zabrinutost u posvećenost Prištine borbi protiv korupcije.

Na pitanje kako gleda na mogućnost rešavanja spora oko osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO), šef Kancelarije EU je odgovorio da se diskusija o ZSO ne može izbeći ako se želi postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji se bavi svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine.

"Sledeći korak koji treba da se održi što je pre moguće je da nacrt statuta ZSO bude predstavljen glavnim pregovaračima obe strane. Razumemo da je nacrt statuta pripremljen kako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, a ono što nam treba je da se Priština složi da vodi ovu diskusiju", rekao je Suniog.

Odgovarajući na pitanje da li je ispravno očekivati da tzv. Kosovo promeni svoj ustav u vezi sa primenom Briselskog sporazuma, on je rekao da je u principu, kada se postigne međunarodni sporazum, potrebno razmotriti potrebna pravna prilagođavanja kako bi se integrisala u unutrašnji pravni poredak i ukazao da se to odnosi i na Prištinu i na Beograd.

Kada je reč o tome da li će vlasti u Prištini primeniti sopstveni zakon o zaštiti područja oko manastira Dečani i izgraditi planirani autoput izvan zaštićenog područja, Sunog kaže da je vladavina prava osnovna evropska vrednost i da EU uvek očekuje sprovođenje zakona.

Suniog je, govoreći o projektu "mini Šengena", rekao da je na samitu u Sofiji početkom meseca premijer privremenih prištinskih institucija, zajedno sa premijerima država Zapadnog Balkana, potpisao značajnu deklaraciju o uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta.

"To su dobre vesti za ceo region, a posebno za Kosovo. Kompanije i građani će progresivno imati koristi od smanjenih prekograničnih bankarskih naknada, uklanjanja tehničkih barijera trgovini, usklađivanja investicionih politika, priznavanja profesionalnih kvalifikacija u regionu, podsticanja e-trgovine", ukazao je Suniog.

On je naveo da EU računa na to da će vlada u Prištini promovisati i primeniti dogovoreni akcioni plan kojim se uspostavlja zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: