Erdogan poziva EU na dijalog

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju na dijalog usled sve većih tenzija u istočnom Mediteranu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

On je uprkos tome tamo ipak danas produžio potragu za gasom.

Ta misija je danas produžena do 29. novembra, a istraživanje se obavlja u pomorskoj zoni oko koje se Ankara i Atina spore.

Prisustvo turskog istraživačkog broda "Oruk Reis" u spornom području je dovelo Tursku i Grčku na rub rata, a i izazvalo višemesečne tenzije u odnosima s EU koja je ovog meseca produžila sankcije Ankari za još godinu dana i planira da ih pooštri.

Kaznene mere uključuju ograničeno izdavanje viza i zamrzavanje imovine licima povezanim sa potragom za gasom u Mediteranu.

"Čekamo da EU ispuni svoja obećanja, da nas ne diskriminiše ili bar da ne postane orudje za stvaranje neprijateljstva prema našoj zemlji", rekao je Erdogan na kongresu svoje stranke.

Turski lider je tvrdio da Turska "ne vidi svoju budućnost nigde drugde do u Evropi" i da Ankara želi "najtešnju saradnju s prijateljima i saveznicima".

"Ne mislimo da s nekom državom ili institucijom imamo problem koji se ne može rešiti političkim, diplomatskim putem ili dijalogom", rekao je Erdogan.

Lideri EU će početkom decembra razgovarati o novim sankcijama protiv Turske.

strana 1 od 618 idi na stranu