Vernici se opraštaju od patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

U Hramu Svetog Save, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštencii čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG /AP Photo/Darko Vojinovic
FOTO TANJUG /AP Photo/Darko Vojinovic

Vernici , uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Patrijajarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vracaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva Bih i starešina Saborne crkve u beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu