Napeto u Severnoj Mitrovici: Policija upala u apoteku, građani se isprečili VIDEO

Kosovska Mitrovica -- Kosovsko ministarstvo zdravlja, u saradnji sa carinom i policijom Kosova, izvršilo je danas upad u apoteku u Severnoj Mitrovici.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Deposit/Chalabala
Foto: Deposit/Chalabala

Upad u apoteku izvršen je sa namerom kako bi zaplenili lekove koji nisu registrovani u zdravstvenom sistemu Kosova i Metohije, piše portal Kosovo onlajn.

Kako se navodi, zahvaljujući meštanima Mitrovice koji su se u velikom broju okupili ispred jedne od apoteka, nijedan lek nije zaplenjen.

Vlasnik apoteke u koju je izvršen upad Blagoje Savić rekao je da je razlog za današnju akciju političke prirode.

"Registrovan sam i plaćam porez. Oni traže da celokupni lekovi i roba bude sa Kosova, a to je nemoguće. Naši zdravstveni radnici i doktori prepisuju druge lekove i nije isti sistem zdravstva Kosova i Srbije. Prvo treba da doktori pređu na njihov sistem zdravstva, pa tek onda apoteke", rekao je Savić.

Vlasnik jedne od apoteka Vojkan Laketić rekao je da je akcija organizovana kako bi se izvršila provera da li su lekovi koji se prodaju u srpskim apotekama registrovani u kosovskom zdravstvenom sistemu.

"Problem je što naši lekari rade po srpskom sistemu, a to znači da lekari prepisuju lekove koji su registrovani u srpskom sistemu. Ako uzmete jednu prosečnu apoteku u Severnoj Mitrovici,više od 80 odsto lekova nije registrovano u sistemu KiM, a oni su sad došli da zaplene te lekove. I to u sred ove pandemije. Pri tome oni sami nisu nosili zaštitnu opremu, a ušlo je njih petnaestoro unutra", ispričao je Laketić.

Prema njegovim rečima, za tu situaciju kriva je isključivo Priština, koja se pre pet godina sporazumima u Briselu obavezala da će registrovati sve naše proizvode, a od tog obećanja nije bilo ništa.

Kako je rekao, veliku podršku su dobili i od građana Severne Mitrovice, ali je pitanje šta će biti sutra.

"Uz pomoć naroda smo odbranili ono što je moglo da se odbrani. Sad je pitanje šta će biti sutra, možda se najave, a možda opet dođu nenajavljeni kao i danas, bez ikakvih dokumenata. Danas su samo upali kod čoveka u apoteku i zapretili da će zapleniti sve što budu našli. Čak su pozvali kombi carine, da se nije narod okupio verovatno bi mu sve odneli", kazao je Laketić.

Vlasnik apoteke u koju je izvršen upad Blagoje Savić, vidno uznemiren, rekao je da je razlog za današnju akciju političke prirode.

Ne želeći da daje više informacija o tome kako je sve izgledalo, Savić se upitao i da li iko razmišlja u kakvom trenutku dolaze da plene lekove.

"Ovo što se sad dogodilo i to usred pandemije...ne znam šta da kažem... i ne znam da li neko razmišlja šta će biti sa severnim delom Kosova, kada ne bude mogao da se kupi neki lek, a hiljade i hiljade ljudi su bolesni. To treba da se reši. Nije ovo rešenje, a opet ne možemo da se non stop svađamo i da se prepiremo", bio je iskren Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu